Над 80 000 лева откриха в дамска чанта на румънка, влизаща у нас

OFFNews 20 май 2022 в 13:30 1031 0

пари

Снимка Агенция "Митници"

Недекларирана валута

Недекларирани 41 000 евро откриха митническите служители на Пункт "Малко Търново" при проверка на влизащ в страната лек автомобил. Валутата е била укрита на дъното на дамска чанта под лични вещи.

Автомобилът с румънска регистрация е пристигнал на МП "Малко Търново" на 18 май на входящо трасе от Турция. В колата е пътувало семейство мъж и жена – румънци. Преди това шофьорът и неговата спътничка са заявили, че нямат нищо за деклариране.

При последвалата проверка митническите инспектори откриват на дъното на дамската чанта увити 41 000 недекларирани евро в купюри по 500 евро. Парите са задържани и е съставен акт.

От началото на годината на МП "Малко Търново" е открита недекларирана валута в евро и щатски долари с обща левова равностойност 284 708 лева. Установени са през периода 6 случая с пренасяне на големи суми парични средства в нарушение на закона.

Всички нарушители са чужди граждани, които са пътували с леки автомобили и автобуси от и за Турция през МП "Малко Търново", който е предимно туристически пункт. За цялата 2021 г. са открити общо 228 768 лева.

Всеки, който влиза или напуска територията на Европейския съюз и носи в себе си парични средства със стойност 10 000 евро или повече, задължително трябва да ги декларира пред митническите органи на пункта, през който влиза или излиза от ЕС. Валутният закон предвижда глоба в размер на една пета от стойността на недекларираните парични средства, а когато парите са били укрити - глобата е в размер на една четвърт от тяхната стойност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews