Катастрофиралият самолет бил задържан преди излитане

OFFNews 24 март 2015 в 16:06 18450 1

Катастрофиралият самолет бил задържан преди излитане

Катастрофиралият във Франция самолет А320 на компанията Germanwings преди са излети от Барселона за Дюселдорф е бил задържан за половин час, съобщава Bild.

Причините за забавянето засега не се уточняват. Полет 4U9525 е трябвало да излети в 9.35 местно време (10.35 българско), но започнал полета в 10.01 часа (11.01 часа българско време). Приземяването на самолета в Германия е било планирано за 11.55 часа (12.55 часа българско време), съобщава "Фокус".

От "Луфтханза" съобщиха, че това е първата в историята ѝ толкова голяма катастрофа. Изпълнителният директор на компанията Карстен Спор изрази безпокойство относно съдбата на полет 4U 9525, изпълняван от дъщерната компания Germanwings, предаде Air Transport World. „Ние все още не знаем какво се е случило с полет 4U 9525. Поднасям искрените си съболезнования на семействата и приятелите на нашите пасажери и екипажа на самолета. Ако нашите страхове бъдат потвърдени, това е черен ден за „Луфтханза“. Надяваме се да открием оцелели“, заяви Спор.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел отмени всички планирани за 24 март мероприятия във връзка с катастрофата на самолета. На борда са пътували предимно германски граждани, имало е и испански и вероятно турски граждани. Българското Външно министерство няма информация на борда да е имало български граждани. 

„Канцлерът е дълбоко потресена от катастрофата на германския самолет“, заяви официалният представител на правителството на Германия Щефан Зайберт.

По неговите думи Меркел е провела телефонни разговори с президента на Франция Франсоа Оланд и премиера на Испания Мариано Рахой и се намира в тесен контакт с германския министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер и министъра на транспорта Александър Добриндт.

„Към мястото на катастрофата е отпътувала посланикът на Германия в Париж“, добави Зайберт. Утре Меркел ще посети мястото на инцидента. 

Руският президент Владимир Путин изрази съболезнования към канцлера на Германия Ангела Меркел във връзка с авиокатастрофата в Южна Франция, а министерството на извънредните ситуации на Русия предложи на Франция помощ в издирвателната операция на мястото на катастрофата. 

„Действайки в рамките на междуправителственото споразумение за сътрудничество в областта на гражданската защита, предупреждение и ликвидиране на извънредните ситуации, Министерството на извънредните ситуации на Русия е готово да изпрати на място спасители и специализирано оборудване“, се посочва в съобщение на министерството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови