Иван Демерджиев видя връзка между взрива по колата на Гешев и смъртта на Къро и Ангел Христов

OFFNews 15 юни 2023 в 10:27 3586 0

Демерджиев

Снимка БГНЕС

Иван Демерджиев

Бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев смята, че има връзка между взрива до колата на главния прокурор Иван Гешев, смъртта на Красимир Каменов-Къро в ЮАР и на единия от т.нар. братя Галеви Ангел Христов. 

"Съдебната реформа не се прави за решаване на конкретни казуси и за вземане на надмощие в конкретни спорове, каквито се водят в момента между представителите на политически сили, представители на съдебната власт и вътре в прокуратурата. Разследването на атентата срещу Гешев не бива и не трябва да остане на трупчета. Разследването трябва да бъде доведено докрай и да се разбере кой стои зад този взрив и каква е причината за него, дали има връзка със смъртта на Красимир Каменов-Къро и Ангел Христов, подозирам че има такава връзка", каза Демерджиев пред БНТ.

Той не вярва на версията, че Ангел Христов се е прибрал в България, за да почине до близките си.

"Убеден съм, че Христов не е престоял дълго време в страната, става въпрос за няколко дни, минал е през шенгенска граница най-вероятно, проверени са всички граници на летищата. Вероятно е минал през Гърция, не е трудно човек с фалшив документ за самоличност да влезе", заяви бившият министър.

По думите му бившият следовател Петьо Петров-Еврото е създал връзки и се е превърнал в "октопод" и е влияел на много процеси. Няма данни някой служител на МВР да е помогнал на този човек да напусне страната, каза Демерджиев. Според него няма оперативна информация къде се намира, има данни за съмнително излизане на негови близки в посока Турция, но не става въпрос за бившата му съпруга.

Демерджиев смята, че начинът, по който бе назначен и свален Гешев е много огледален. Процедурата по отстраняването му не е проведена обективно, "така че да се обезпечат правата, включително на г-н Гешев".

"Когато искаш да поправиш пороци в една система, не можеш да ги поправиш със същите действия, с които си ги създал. Това не е началото на реформа, а продължение на проблемите в съдебната система. Отстраняването на Гешев беше важно, но начинът, по който беше направено, го опорочи. Тези, които го назначиха, отстраниха Гешев. Трябва да видим мотивите и доказателствата. Този Висш съдебен съвет няма моралното право да избере нов главен прокурор, надявам се повече да няма назначения", посочи още бившият шеф на МВР.

По думите му проблемите в правосъдната система са лъснали по много грозен и неприемлив начин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!