Юмруци в лицето и корема на председателя на Българския хелзинкски комитет

OFFNews 27 октомври 2016 в 15:42 58447 65

Председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев (БХК) е бил нападнат днес в центъра на София, съобщиха от правозащитната организация.

Инцидентът се е случил тази сутрин около 9.30 ч. пред столичния хотел „Радисън“ където Кънев е бил пресрещнат от двама неизвестни мъже. Председателят на БХК е получил удари с юмрук в лицето и стомаха, след което нападателите са избягали по ул. „Цар Шишман“.

След инцидента на място е извикана полиция. Кънев е с леки наранявания.

БХК остро осъжда нападението над председателя си и призовава да се предприемат незабавни мерки за разкриване на извършителите, включително в най-кратък срок властите да набавят записите от камерите на мястото на инцидента и по пътя на бягство на нападателите.

"БХК стои срещу всякакви прояви на насилие. През годините служители на организацията многократно са били обект на тормоз и закани заради работата си в защита правата на човека в България, но до момента не се беше стигало до физическо посегателство", уточняват от организацията.

От комитета заявяват още:

"Силно сме обезпокоени от наблюдаваната от години опасна тенденция в България да се допуска, одобрява и дори възхвалява говорене, което насажда омраза или подтиква хората към насилие спрямо някои от най-уязвимите групи в обществото. Агресията се насочва съответно и към малкото организации и активисти, които се заемат със задачата да ги защитават. Езикът на омраза все повече завладява публичното говорене чрез медиите, които често дават безкритична трибуна на расистки, ксенофобски и хомофобски възгледи и антималцинствени активисти. Българските власти пък не се справят с навременното и ефективно разследване на престъпления от омраза, а в някои случаи техни представители дори поощряват престъпления като днешното."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9402

65

данван

20.02 2017 в 13:58

Родна картинка. Липса на държава, на правосъдие и чуство за безнаказаност. Добре дошли в държавата на мафията, където нещата се решават по този начин

12003

64

Stoyan Hlebarov

28.10 2016 в 11:54

Много ограничено и възвишено сте описали дейността на Кънев и БХК! Аз не мисля,че са го понабили,защото те защитават правата само на бедните и подкрепят преразпределението,както предполага Красен Станчев! Понабили са го,защото защитава безогледно проявите на циганите,но не защитава правата на българите! Не одобрявам боя-казвам само причината за възмущението на биячите! Може пък и да са прави...щом не помагат никакви други средства,да го накарат да бъде първо българин,пък после шеф на чужда организация,която,макар да се именува правозащитна,-както всички други европейски организации ,е обладана от демоните на корупцията! Защо тогава да я приемаме за тази,за която се представя-след като служителите й се превръщат в безродници!?

12000

63

Rumen Stojanov

28.10 2016 в 10:49


Това е ЦИГАНСКА ПРОВОКАЦИЯ...!

- “Единствения” защитник на човешки права в България, бил бит, но май, защото не си е платил за секс “услугите” на циганчета от клуб “Спартакус”…
- Ако наистина го бяха били, все щеше още да е на операционната маса в Пирогов...!

- Това е Класическа операция за Дезинформация, Разединение и създаване на Фобии в Обществото ни…!!!
.

14847

62

БирникЪ

28.10 2016 в 09:02

Ето това е ! Денят ми ще бъде хубав, когато започва с добра новина !

10352

61

munchо

28.10 2016 в 01:19

Поредната свинщина в расистката кочина България.
Скинарите под закрилата на полюцията и поне две парламентарни партии безнаказано нападат хора по улицуте. До скоро само тъмнокожи или мюсюлммани, сега вече и правозащитници. А властите само се подсмихват, както правеха по времето на Тодор Живков, когато правозащитниците бяха по лагери и затвори.
Ето ЗАТОВА сте на последно място във всички класации - защото всичко е ненормално и наопъки в България - расистие безнаказано бият хора по улиците а расистите по форумите безнаказано насаждат етническа и религиозна омраза, а нормалните хора нямат защита от държавата. Затова нормалните напускат кочината ви.

26179

60

ELPIDA

28.10 2016 в 00:55

"flyingchair" , к'во се занимаваш с елементарни плювни?!
Що не си зададеш въпроса след 30 000 прочита,защо статията
не "хваща дикиш" ?!

77927

58

El Commandante

27.10 2016 в 22:28

Според мен приятели, за да изгоним бесовете и злите соросови духове от Кънев, трябва да го подложим на ритуала на пречистване известен като "тричане".

След тва ше е чисто нов и изобщо няма да иска вече да смуче черни пишки.
 
X

Подкастът на OFFNews