Яне Янев за Сертов: Като излизате сутрин за работа, вземате ли международния си паспорт?

OFFNews 11 декември 2014 в 07:49 7583 8

"Вие носите ли си международния паспорт сутрин, като излизате за работа?" Така лидерът на РЗС Яне Янев отговори на въпрос за версията му за изчезването на бившия председател на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Петко Сертов в интервю за bTV тази сутрин.

Янев се усъмни в адекватността на някои от действията на полицията. Защо, например започва издирване след по-малко от 10-12 часа от от изчезването, когато би следвало да са минали 72 часа, за да започне този процес, попита той.

Лидерът на РЗС определи Сертов като добър професионалист, който "имаше компетентност да прави анализи, които малко хора могат да правят в България".

"Като човек, който е контролирал докладите, писани от Сертов, съм виждал неща, които все още продължават да бъдат класифицирана информация, въпреки че са от 2009 г. Сертов си е позволявал да работи по министри и зам.-министри от тогавашната управляваща коалиция - БСП, ДПС и НДСВ, някои от които са депутати и днес", заяви Янев.

Много случайности се натрупаха, каза Янев.

"Има много обстоятелства, свързани с изчезването на Сертов и "случайния" инцидент около кандидата за председател на ВКС Лозан Панов.

Панов беше блъснат от автомобил на 9 декември сутринта в района на Южния парк.

"Случайно ли е, че той е блъснат, закаран в "Пирогов" от лице от руски произход, а се твърди, че няма свидетел? Случайно ли е, че Лозанов е настанен в стая с пребития съдебен помощник, който, щом идва в съзнание, разказва как са го пребили с чукове до смърт? В момента, в който започва да мисли, Панов казва, че нищо не си спомня с пътния инцидент. Това не е случаен пътен инцидент. Панов беше кандидат с огромен шанс да бъде избран за председател на ВКС, съдия №1. Той имаше подкрепата на главния прокурор, мнозинството във ВСС, но се отказва след този инцидент. Човекът се отказва, защото е уплашен", каза Янев.

Според него поредицата от инциденти, включително изчезването на Сертов, целят "да се създаде паника и убеждението, че правителството не е в състояние да овладее тези процеси".

"Няма нищо по-важно за България сега от стабилност. В противен случай няма да има еврофондове и инвеститори. Тези сценарии се реализират с помощта на външна резидентура, която няма интерес България да е стабилна. Случилото се с "Южен поток" не е случайно", каза още Янев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!