Главният прокурор е против наказателни промени заради подпалвачите

Юлиан Христов 22 декември 2011 в 10:54 1395 0

Борис Велчев

Снимка БГНЕС

Борис Велчев

Главният прокурор Борис Велчев е против наказателни промени заради подпалвачите. „Действащият Наказателен кодекс и методиките за разследване на палежите дават достатъчно възможности да се мине без това предложение“, каза днес пред журналисти Велчев.

Идеята за промени в кодекса и криминализиране на пренасянето на бензин или други запалителни течности в бутилки и туби беше представена от премиера Бойко Борисов и вицепремиера Цветан Цветанов. Според премиера в случаите на палежите няма член, по който извършителите да бъдат обвинени, освен ако не са задържани на местопрестъплението.

Главният прокурор не отговори конкретно на въпроса защо в такъв случай палежите продължават и разследващите не постигат успех. „Не зная кои палежи имате предвид. Доколкото зная в последната нощ няма такива палежи. Знаете, че има и задържани лица", посочи той.

В момента в законодателството са предвидени от 1 до 8 години затвор, за всеки, „който запали сграда, инвентар, стоки, земеделски или други произведения, гора, машини, рудник или друго имущество със значителна стойност“. От 3 до 10 години затвор пък заплашват подпалвачите, които за застрашили живота на някого, при опасност пожарът да се разпростре и върху други обекти, ако извършителят изпълнява поръчка на престъпна група или ако унищоженото имущество е защитено по някакъв начин.

В случаи на настъпили значителни щети НК предвижда от 3 до 12 години затвор, а при настъпила смърт – от 5 до 15 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови