ГДБОП таи надежда, че ще има задържани за отвличането на Адриан

OFFNews Последна промяна на 03 октомври 2017 в 09:51 2599 1

ГДБОП таи надежда, че ще има задържани за отвличането на Адриан

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов изрази надежда, че скоро ще има задържани за отвличането на Адриан Златков. Синът на бизнесмена Антон Златков беше отвлечен на 30 август сутринта, пътувайки за работа. Случаят беше оповестен, след като бащата сигнализира, че е открил личния автомобил на сина си празен и изоставен в близост до дома им.

Пред БНР Спиридонов обясни, че по случая работят най-добрите служители.

"Отвличането на Адриан Златков беше факт. В МВР има създаден екип за работа и този екип е от най-добрите служители от абсолютно всички оперативни структури. Екипът, към момента, работи доста добре. Аз съм оптимист за изхода от работата по този случай, от това, което знам, че колегите са достигнали. Надявам се в най-кратки срокове да имаме и задържани", заяви той.

Спиридонов обясни, че в страната съществуват организирани престъпни групи по най-различни дейности, но престъпността е различна от начина, по който е била структурирана преди 7-8 години. Сегашните групировки са се специализирали в определена дейност, отчете той и подчерта, че вече няма силови групировки. Съществуват групи в почти всеки един регион, които тормозят местното население, и това е една от основните ни задачи – да елиминираме тези групи, обясни той.

По думите му българските престъпници не странят от международната организирана престъпност. ГДБОП има информация, че българи продължават да участват в международния трафик на кокаин от Латинска Америка за Европа, но те основно са на ниско и средно ниво. "Основно по линия на трафика на кокаин български граждани са замесени в логистиката – пренасянето през океана, в последствие с моторни превозни средства, пренасяне на парични средства и така нататък...", отбеляза гл. комисар Спиридонов.

Той посочи, че в страната се произвеждат малки количества амфетамини, предназначени основно за продажба у нас.
Спиридонов изтъкна, че контрабандата в страната е намаляла за поредна година и вече е около 7%. Около 65-70% от контрабандния внос в страната е на цигари и затова основните усилия за пресичането на контрабандата са насочени натам. Цигарите идват предимно от Гърция, Турция, Македония и Сърбия. Забелязва се и явлението "мравчена търговия" – цели фамилии от пограничните райони минават границата по няколко пъти на ден и всеки път внасят малко количество цигари, които са по-евтини в съседните страни заради по-малкия акциз.

Директорът на ГДБОП отчете, че образуваните досъдебни производства са в пъти повече, откакто структурата е върната в МВР през 2015-а.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови