Бойко Рашков заръча анализ на Закона за движение по пътищата

OFFNews 03 декември 2021 в 12:54 1442 0

Работна група, определена със заповед на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, започва работа по анализ на сега действащия Закон за движение по пътищата, съобщиха от МВР.

Целта е да се направи преглед на нормативната база.

В условията на действащия ЗДвП не се постигат в цялост целите, заложени в Националната стратегия за безопасност на движението по пътищата в Република България ‪2021-2030 г., е посочено в мотивите към заповедта. За формиране на трайна тенденция на намаляване на броя на тежките пътнотранспортни произшествия и на пострадалите е необходимо да се продължат усилията за усъвършенстване на нормативната база, регламентираща правилата за движение по пътищата, задълженията и отговорностите на всички участници.

Както и да се създадат ефективни механизми и ред за бързо връчване на фишове, електронни фишове и наказателни постановления, и за ефективно и своевременно изпълнение на наложените наказания, допълват от вътрешното ведомство.

Специално внимание групата трябва да обърне и на отговорностите на всички институции по отношение на пътната безопасност и взаимодействието им. На базата на анализа ще бъдат изготвени конкретни предложения и препоръки, включително за това дали е необходим изцяло нов закон. Те ще бъдат подложени на широка дискусия с участието на експерти и всички структури, ангажирани с проблемите на пътната безопасност, посочват от МВР.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Васил Терзиев за новото мнозинство в СОС