56 задържани за наркоразпространение в цялата страна. В спецакцията участват 3000 полицаи

OFFNews 07 декември 2022 в 11:55 1937 0

вътрешният министър

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Иван Демерджиев

56 души са задържани в рамките на спецакцията срещу наркоразпространението, която започна тази нощ в цялата страна. Отдавна не е имало толкова мащабна акция. 

Заповедта за акцията е на главния секретар на МВР Петър Тодовор. Участват над 3000 служители на МВР. Проверяват се над 150 обекта, има установени престъпления, свързани с наркотици. Ще продължи и през следващите дни. 

Сред задържаните има и криминално проявени лица.

Това стана ясно на брифинг на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев в Министерския съвет с главния секретар на МВР Петър Тодоров. 

"Правим много ясен и категоричен знак към лицата, занимаващи се с тази дейност, че държавата няма да търпи това. Отдавна не сме имали толкова голяма акция. Удовлетворително е, че по места тя тече много добре във взаимодействие с прокуратурата. Вярвам, че и в други сфери може да има такова взаимодействие", каза Демерджиев.

Операции и акции ще продължат дотогава, докогато нивото на разпространение на наркотици в страната спадне рязко. Това положение, което виждаме и наблюдаваме днес, не може да продължава, добави Демерджиев.

"Вярвам, че могат да се намерят и други подобни сфери, в които да сме на едно мнение с прокуратурата, че незабавно, категорично и ясно трябва да се противодейства. По линия на наркотици мисля, че такава воля е налице и в двете институции", посочи министърът. 

Междувременно главният прокурор Иван Гешев обяви, че акцията е съвместна - между прокуратурата и МВР, като държавното обвинение ще работи приоритетно по тези случаи. 

"От месеци се извършва анализ на досъбедни производства, свързани с разпространение на наркотици с оглед активизиране на работата по тези дела. Повече от месец се работи по случаи, които ще разкрие вътрешното министерство днес", каза той. 

По думите му дали някой представител на институция харесва или не този, който стои начело на дадена институция, не интересува българските граждани. "Основната цел е взаимодействие за покриване на очакванията на гражданите - противодействие на престъпността и защита на сигурността", каза Гешев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!