500 лв. глоба за паркиране на място за инвалиди

Юлиан Христов 17 януари 2012 в 17:52 1449 0

Ивайло Московски. Снимка: БГНЕС
Ивайло Московски. Снимка: БГНЕС

500 лв. да бъде глобата за паркиране на място за инвалиди.Това е една от промените, които правителството предлага да бъдат направени в Закона за движението по пътищата. Въвеждането на нов член в закона се налага с цел уеднаквяване на санкцията за цялата страна. Предложението е съобразено с практиката в някои европейски страни, където за подобно нарушение санкцията е значително завишена.

Друга промяна, която се предлага в закона, засяга ползването на карта за паркиране на местата, определени за превозните средства, които обслужват хора с трайни увреждания. Сега се предлага с картата, издадена от една община, хората да могат да паркират на определените за това места и в друга община - т.е. тя да е валидна на територията на цялата държава.

Дава се право на инвалиди да шофират без предпазен колан, ако той пречи на помощните им средства. В категорията лица, към които водачите трябва да бъдат особено внимателни, се включват и хората с червено-бели бастуни – утвърден символ на слепите и глухите. Министърът на транспорта Ивайло Московски коментира пред журналисти в Министерския съвет, че сред другите предложения за промени е замяната на понятието "хора с трайни увреждания" с "инвалиди".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови