Заев: Македонците усещат приятелството на България

OFFNews 16 май 2018 в 20:51 4022 0

Всички в България поддържат Македония, това е много приятно чувство. Усещаме искреното приятелство. Това заяви македонският премиер Зоран Заев пред БНТ. 

"Търговията ни с България нарасна с 11%. Има представления на български театри в Македония. Само придобивки може да има за двата народа и това се усеща. В Македония има много български инвеститори. Има и македонски инвестиции в България, но са по-малко, защото и ние сме по-малки", каза той. 

Заев подчерта, че членството на Македония в ЕС може да донесе само позитиви на Съюза. Балканите са като буре с барут затова трябва да се разбираме, подчерта македонският премиер. 

По думите му Европа е изпратила силен сигнал, че иска Западните Балкани. Над 75% от македонците са за членство в НАТО и ЕС.

"Македония е кандидат за ЕС от 2005 г. и нямаме никакъв напредък, нямаме дата за преговори заради проблема с името, който имаме с Гърция. Реформите също не се развива така, както очакваше ЕС. За последните 11 месеца със смяната на правителството и поучени от политическите кризи Македония представя позитивен пример с помощта на съседните страни в региона, които са страни членки като България", подчерта Заев.

Той допълни, че гръцкият премиер Алексис Ципрас и партията му СИРИЗА са левичарски ориентирани и са близки с тяхното семейство, което е от значение за решаването на много чувствителни въпроси.

"Ние решихме много важни точки. Те бяха седем, от тях решихме шест. Остана само спора за името“, обясни македонският премиер.

Председателят на ПЕС Сергей Станишев пък коментира, че ЕС трябва да има ясен ангажимент и трябва да се даде ясна и реалистична перспектива за страните от Западните Балкани за членство в ЕС. По думите му 2025 г. е реалистична дата за някои от страните от региона да станат част от ЕС. 

Според него откакто Заев е премиер в Македония атмосферата е съвсем различна. 

Ние трябва да се гордеем като страна председателстващ, че успяваме да наложим този дневен ред, да се превърне в дневен ред на ЕС. Това има значение за хората от Западните Балкани, защото те бяха позабравени, добави Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови