Цветанов: Служебен кабинет би провел по-честни избори

Трябвало полицията да изведе провокаторите от протеста и по този начин да намали напрежението.

OFFNews 03 септември 2020 в 17:13 7064 4

Един служебен кабинет би могъл да проведе едни честни избори или поне по-честни от тези, които биха могли да бъдат проведени сега. Усещането е такова в обществото, на база тази ескалация и пазенето на властта на всяка цена. 

Това заяви бившият вътрешен министър и втори в ГЕРБ Цветан Цветанов пред БНР. 

"Ситуацията, в която се намира страната - институционална и политическа криза, води до тежко противопоставяне. На вчерашните протести имаше определени групи, които бяха и провокатори, създадоха друго усещане за протеста. Целта беше да се неглижира демократичната общност на образованите, на хората, които искат промяна и на хората, които са излезли спонтанно и искат да подкрепят справедливостта и промяната на ситуацията, която има днес в държавата", каза още Цветанов. 

По думите му е трябвало полицията да изведе провокаторите от протеста и по този начин да намали напрежението. 

"Управляващите са в най-благоприятната ситуация от създалата се вчера ескалация на напрежението, защото и днес виждаме позицията на българския парламент и категоричността да не се подава оставка. Тези безредици, които станаха снощи, са достатъчно силен мотив да се запази стабилността на страната", допълни Цветан Цветанов.

Бившият втори в ГЕРБ смята, че с обръщението си към депутатите президентът е показал, че няма да има диалог, а демонстрацията, която е направило управляващото мнозинство, напускайки пленарната зала, показва, че и те ще използват същия подход спрямо президентската институция.

Според него "това е основната цел на днешното управляващото мнозинство и на статуквото - запазване на властта в рамките на този парламент, изкарване на пълен мандат на правителството в рамките на този парламент и провеждане на редовните избори от сегашното управление". 

Да се променя изборният кодекс 3-4 месеца преди провеждането на редовни избори е голяма грешка, защото изпълнителната власт не успява да изпълни ангажиментите си за гарантиране на изборния процес, особено с машинното гласуване. Затова винаги в 12 без 5 искат да променят изборното законодателство, за да се оправдаят с някакви други технически проблеми, подчерта Цветанов. 

Той добави, че доверието в легитимността на сегашната власт и доверието в легитимността на правителството да проведе честни избори с всеки изминал ден намалява.

Позициите на БСП и ДПС правят невъзможно да има консенсус за нова Конституция и свикване на Велико народно събрание, каза още Цветанов и добави:

"За всички стана ясно, че всичко това, което се прави в момента, то е само за да се отклони вниманието, да се удържи мандата и да се стигне до провеждането на редовни избори в този кабинет и с условията, които те искат да наложат". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

4

Izalina

04.09 2020 в 01:10

Тъкмо днес си мислех колко е уютен ефира без муцуните на Барни и Влади (момент да обърша лига) Горанов и ми изтипосвате тоз капацитет.
Не може ли да го оставим някак в забвение? Завинаги.

3023

3

Трошла

03.09 2020 в 21:51

Може ли Цветанов да каже кога изборите не са били честни?
Напълно е възможно да се появи определението наглост по цветановски, понеже той се гордееше до неотдавна, че е "изборджия", та да каже кога е фалшифицирал, купил или откраднал изборите!

5784

1

Бабатунде

03.09 2020 в 17:55

Цвъки е по-долен и от Антон Тодоров и Тома Биков … :D
За съжаление Баци осъзнава с какви акули се е оградил и за това не пуска пустият кокал, че после ще го изядат. А който и да дойде на власт, ако посмее да пипне Баци нанка, целият народ ще е доволен …

 
X

Да помогнем на украинските деца!