Изборният кодекс на ГЕРБ влиза в пленарна зала въпреки критиките

OFFNews 01 септември 2020 в 16:22 3053 0

Хамид Хамид и Йордан Цонев

С 11 гласа "за", 9 "против" и без "въздържал се" Комисията по правни въпроси подкрепи идеите на управляващите от ГЕРБ за промени в Изборния кодекс. Проектът на ДПС беше отхвърлен.

Почти цялото заседание на комисията премина в критики към проекта на ГЕРБ от страна на опозицията, изборни експерти и НПО-та, без някой от депутатите на Бойко Борисов да влезе в дебат по защита на предложенията.

Какво предлага ГЕРБ накратко: Всеки избирател сам да прецени дали да упражни правото си на вот на машина или с хартиена бюлетина. Машинно гласуване няма да има на местни избори за кметове и общински съветници, а само за парламентарни, президентски и избори за Европарламент. Машина за гласуване ще има, минимум едно устройство, само в секциите с не по-малко от 300 избиратели. В Изборния кодекс да бъде разписана и специална глава, предвиждаща смесена система при вота за Велико Народно събрание – 200 депутати да се избират пропорционално, а останалите 200 мажоритарно.

"Еманация на абсолютно безхаберното отношение към законодателния процес", определи депутатът от БСП Крум Зарков. Според него именно това показват измененията "в последния момент, когато изборите вече чукат на врата". "Председателят на ЦИК Стефка Стоева напусна, защото осъзнава много добре, че я вкарват в спирала, в която се търси не кой да свърши работата, а кой да понесе отговорността от несвършената работа", заяви Зарков и добави, че законопроектът има скрити цели, сред които и "хвърляне на прах в очите на хората".

ДПС няма да подкрепи този проект. Както се досещате след заявките на партиите през вчерашния ден до свикване на ВНС няма да стигне, каза Йордан Цонев. За второ четене ще се включим там, където може да има подобрение, обясни Цонев и допълни, че проектът не решава основните проблеми пред изборното законодателство.

ДПС настояват да отпадне задължителното гласуване, както и да няма квадратче "Не подкрепям никого" в избирателната бюлетина. Депутатът от ДПС Хамид Хамид заяви, че трябва да се възстанови и старият ред за образуване на избирателни секции в чужбина, както и да отпадне принципът на уседналост. Той обясни, че сегашният режим на уседналост лишава от правото на гласуване десетки хиляди, които не могат да гласуват по настоящ адрес и не е ясно къде могат да гласуват. По време на дебатите той обърна внимание, че българите в чужбина са най-големият инвеститор и купувач на недвижими имоти, а в същото време не могат да гласуват за кмет и съветници в населените места, където плащат данък за имотите си. По традиция ДСП искат възможност за политическа агитация на майчин език с осигурен превод.

Ваня Нушева, която преподава Изборни системи в СУ и представлява "Прозрачност без граници" заяви, че предложенията на ГЕРБ в огромната си част са недомислени, противоречиви и опасни и противоречат на стандартите на Съвета на Европа и Венецианската комисия, които не допускат промени в изборната система и изборните райони година преди избори. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови