Местан: Борисов стана част от системата на Сараите, ще падне заради зависимости от Доган

OFFNews 07 октомври 2020 в 10:44 3319 0

Не само Европа, но и Държавният департамент на САЩ в своя доклад говори, че корупцията в България е ендемична. България обаче е уникална страна – има корупция, но няма корумпирани. Ако има те са на ниво заместник-министри и бизнесмени, които купуват гласове, от време на време апартаменти, луканки...

Това заяви бишият председател на ДПС, сега на ДОСТ, Лютви Местан по бТВ. Става въпрос за системен проблем, който може да бъде решен само чрез радикална промяна на политическата система. Най-важно условие за това е разбиването на монопола на ДПС върху гласовете на турците и мюсюлманите в България, няма по-важна национална задача. Вярна е аксиомата, че силно ДПС е равно на слабо дясно, отбеляза Местан. 

Според него ДПС е партия с две лица и с две крила. Лустрото е, че това е евроатлантическа партия, която работи за развитието на България като член на ЕС и НАТО, но второто, истинското лице, пошлото - са руските зависимости и корупционните схеми и интереси. 

Двете крила не са създадени случайно, първото е политическото, то е призвано да представи красивото лице на ДПС, но второто крило в партията е бизнес крилото. Там политическото крило няма място дори на ниво председател на партията. 

Събирателната точка се явява вождът - т.нар. почетен председател. Аз бях председател на политическото крило и мога да нося отговорност единствено за политическите решения и позиции, посочи Местан. Решението за сваляне на доверието на кабинета Орешарски е на Лютви Местан и тогава той получи първия си картон, подчерта Местан. 

Ако се разкрие реалното участие на ДПС в управлението на страната, макар и задкулисно, ще изчезнат остатъците от авторитета на г-н Борисов, който ерозира и без това ускорено. Той спечели изборите през 2009 г. с категоричното обещание, че ще разгради системата на Сараите, дойде на власт с анти-Доган послания, но вместо да изпълни обещанията си, той стана част от системата на Сараите, коментира Лютви Местан. 

"Проследете пътя на парите, вижте за 10 години управление на Борисов какъв процент от публичните средства от обществените поръчки са минали през фирмите на партия, която се обявява за опозиционна. 

Парадоксът е, че Борисов, който дойде на власт с анти-Доган позиции, ще слезе от властта заради тежките си зависимости от Доган. 

Политическото време на Борисов изтича. Въпросът сега е за алтернативата. Не бих искал национал-популистко управление да се замени с дясно популистко управление", заяви още лидерът на ДОСТ.

В лятната резиденция в Росенец, която още е процес на въвеждане, не би трябвало да е ходил никой или да живее там, но аз съм ходил още през 2013-2014 година, призна Лютви Местан в отговор на въпрос. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови