Злато за Радослав Янков

OFFNews 03 февруари 2017 в 14:45 38804 1

Българският сноубордист Радослав Янков извоюва златния медал на паралелния гигантски слалом за Световната купа в Банско. Така влезе в историята като първи победител в зимния ни курорт.

Подкрепян от публиката на "Бъндеришка поляна", чепеларецът бе безгрешен срещу швейцареца Невин Галмарини.

Припомняме, Янков е носител на Големия Кристален глобус в паралелните дисциплини на сноуборда за 2016 година.

"Всичко ми беше като на сън. Моя мечта беше да карам пред родна публика. Едва ли съм мислил, че ще спечеля. Вярвал съм в себе си, но не обичам да мисля за класирания. Бях уверен в способностите си и явно това ми помогна", сподели Янков пред БНТ.

"Пистата беше перфектна. Никога не сме карали на толкова перфектно трасе, всички ще ви го кажат. Те (останалите състезатели б.р.) ми казаха, че е най-добрата писта, на която са карали в Световна купа. Трасето не се изрови. Второто ми спускане направих две грешки, но това не е било от трасето."

"От една страна не ми беше лесно, защото очакванията на всички са много големи, но от друга ми даде голяма сила. Искам да им благодаря."

"Никога не може да бъде леко. В първите 16 слаби състезатели няма. Разликите са много малки. Ако направя една по-сериозна грешка, мога да остана назад. Никакво подценяване не трябва да има."

Янков коментира и своите дуели към победата.

Относно четвъртфинала с Джеси-Джей Андерсън: "Това е първият ми идол. той беше първият състезател, когото разбрах и много му се възхищавах. Още му се възхищавам. Беше много готино да караме заедно."

Относно полуфинала с Бенямин Карл: "Излъгах го с каране. Знаех от какво ми идват грешките и се опитах да не ги повтарям. Трасето беше много технично, трябваше да караме близо до коловете. В един момент усещаш, че водиш. По някакъв начин усещах, че са зад мен и успявах да им поведа."

Относно финала с Невин Галмарини: "Не ми беше лесно на финала, в Рогла успя да ме победи. Аз имах преднина в началото, но не успях да я запазя заради лесна грешка. Тук си казах, че няма да се откажа. Признавам си, че силите започнаха да ми свършват, но по някакъв начин успях."

"Благодаря на Джоко, Георги Атанасов, че нареди трасето по такъв начин, че ми помогна."

Той обясни и защо винаги е избирал да кара по синьото трасе: "Синьото или червеното трасе се избират в зависимост от това в какво състояние са след квалификациите. Двете трасета са еднакви, но понякога може да има една врата, която да е по-изровена или някое леко препятствие."

"Искам да благодаря на родителите ми, приятелите, близките, на всички искам да благодаря. Не искам да пропускам никого. Дори да не бях спечелил, аз съм сигурен, че щяха да ме подкрепят", допълни щастливият победител.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови