Жени Начева ще бъде председател на Надзорния съвет на НЗОК

OFFNews 15 ноември 2017 в 11:51 3053 0

Жени Начева ще бъде председател на Надзорния съвет на НЗОК

Жени Начева, д-р Бойко Пенков и Росица Велкова-Желева са определени за представители на държавата в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Жени Начева ще бъде председател на този орган, реши правителството.

Начева е била начело на касата през 2010 г., като само два месеца по-късно беше отстранена от поста заради обвинения за престъпление по служба, според които на ВМА, „Токуда" и болницата в Смолян са преведени общо 1,6 млн. лева, които не им се полагали. 

След промени в здравното министерство с напускането на министър Николай Петров, Начева влезе в екипа на новия здравен министър Кирил Ананиев като негов заместник. 

С решение на правителството от сряда Ананиев, д-р Мирослав Ненков и Лидия Нейчева са освободени от ръководните длъжности в НЗОК поради промяна в служебното им положение.

В съобщението на правителствената пресслужба за назначаването на Жени Начева се посочва, че тя е отговаряла за бюджета и финансите в Националната здравноосигурителна каса, която по-късно оглавява, но не се уточнява за случая с отстраняването ѝ от поста. До назначаването ѝ за заместник-министър на здравеопазването е директор на дирекция в Министерството на финансите.

Д-р Бойко Пенков също е заместник-министър на здравеопазването към настоящия момент. Той е заемал различни позиции в здравния сектор. Бил е начело и на Националната здравноосигурителна каса. Д-р Пенков два пъти е заемал длъжността заместник-министър на здравеопазването.

Росица Велкова-Желева е заместник-министър на финансите. До назначаването й на този пост е дългогодишен ръководен служител в Министерството на финансите. Била е и заместник-председател на Държавната агенция за осигурителен надзор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови