Здравословният начин на живот може да намали риска от деменция

OFFNews 15 юли 2019 в 10:34 2829 0

Проучване, обхванало близо 200 000 души показа, че рискът от деменция намалява с до една трета, ако се води здравословен начин на живот, съобщава BBC. 

Екипът на Университета в Ексетър, извършил проучването заяви, че резултатите са вълнуващи и показват, че хората не са обречени на деменция.

Какво се счита за здравословен начин на живот?

Човек, който живее здравословно:

  • В момента не пуши
  • Спортува по час - два седмично
  • Има балансирана диета, която включва повече от три порции плодове и зеленчуци на ден, яде риба два пъти седмично и рядко се храни с преработено месо
  • Алкохолът се свежда до една бира на ден

Човек, който живее нездравословно:

  • В момента пуши редовно
  • Не прави редовни упражнения
  • Диетата му включва по-малко от три порции плодове и зеленчуци седмично, както и две или повече порции преработено месо и червено месо на седмица
  • Пие най-малко три халби бира на ден

62-годишната Сю Тейлър от Ексетер е видяла влиянието на деменцията върху семейството си. Тя прави упражнения в парка три пъти седмично, дори и през зимата, и има 45-минутна разходка преди работа.

"Отнема много усилия да планираш програмата си, но си заслужава, особено за внуците. Просто искам да запазя мозъка си колкото се може по-бодър, колкото е възможно по-дълго", каза тя.

Колко голяма е разликата в начина на живот?

Проучването проследява 196 383 души на възраст 64 години за около осем години и анализира ДНК на хората, за да оцени техния генетичен риск от развитие на болестта.

Проучването показва 18 случая на деменция на 1000 души, ако са родени с високорискови гени и след това са водили нездравословен начин на живот. Но те се понижават до 11 на 1000 души, ако тези високорискови хора водят здравословен начин на живот.

Цифрите може да изглеждат малки, но това е така, защото 60-те години са относително ранни по отношение на деменцията. Изследователите казват, че намаляването на процента на деменция с една трета ще има дълбоко въздействие върху по-възрастните групи, където заболяването е по-често.

"Този процент може да се равнява на стотици хиляди хора", каза доктор Дейвид Лъвелин. 

Резултатите, публикувани в списанието на Американската медицинска асоциация , съвпадат с предишни изследвания и съвети на Световната здравна организация .

„Дори и да се притеснявате за деменция, заради случаи в семейството си, можете да намалите риска, ако започнете да водите здравословен начин на живот", казва доктор Дейвид Лъвелин.

Друг изследовател д-р Елзбиета Кузма каза, че за първи път някой е показал, че може да противодейства на наследствения риск от деменция и констатациите са "вълнуващи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!