Затлъстяването в областта на корема е по-опасно за жените, показва изследване

OFFNews 10 септември 2019 в 11:50 2997 0

Снимка Pixabay

Известно е, че висцералните (коремни) мазнини са рисков фактор за развитие на сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет и др. В рамките на ново проучване, с участието на над 300 хиляди души, специалистите от Университета в Упсала (Швеция) са установили, че тези мазнини са особено опасни за жените. Изследването е публикувано в медицинския портал Medical Xpress.

"Резултатите ни изненадаха. Особено като се има предвид какви усложнения може да причини килограм коремни мазнини. Оказва се, че той увеличава риска от диабет тип 2 при жените 7 пъти. Същото количество мазнини при мъжете повишава вероятността от поява на заболявания не повече от два пъти", отбелязва д-р Аса Йохансон, участник в проекта.

Специалистът пояснява, че при наддаване на тегло, рискът от развитие на диабет нараства значително при хората с малък корем. Разбира се, появата на допълнителни мазнини при достатъчно пълен човек действа не по-малко пагубно.

"Основната причина за абдоминалното затлъстяване е, че твърде много ядем и твърде малко спортуваме", обобщават специалистите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови