Защо негативните коментари се помнят повече от позитивните?

Мира Даскалова 16 юни 2014 в 18:27 2766 1

Химична реакция на телата ни е причината да помним по-дълго и да сме по-чувствителни към негативни изказвания, твърдят от Харвард Бизнес Ревю.

Когато чуваме критика, отхвърляне или страх, телата ни произвеждат хормона кортизол, който изключва центъра за мисловната дейност в мозъка и предизвиква желание за конфликт и защитно поведение. Често започваме да възприемаме всяко осъждане и критика като нещо много по-сериозно отколкото е.

Ефектът може да продължи повече от 26 часа. Това взаимодействие се запечатва в нашата памет и усилва влиянието си върху поведението ни в бъдеще. Кортизолът функционира като таблетка с удължено освобождаване – колкото по-дълго мислим за страховете си, толкова по-дълго продължава ефекта.

Положителните разговори и коментари също предизвикват химична реакция. Те стимулират производството на окситоцин. Хормонът на щастието повишава способността ни да общуваме, да си сътрудничим и да вярваме на другите.

Организмът ни обаче много по-бързо обработва окситоцина, отколкото кортизона и от там ефекта от него не е толкова драматичен и дълготраен.

Съветът е – доставяйте си повече положителни емоции, чрез нещата, които ви доставят удоволствие – кино, театър, приятно общуване, шопинг ... списъкът може да бъде безкраен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови