Заплатите в Пирогов увеличени с 40 до 60%

OFFNews 18 октомври 2022 в 11:35 2135 0

д-р Валентин Димитров

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

д-р Валентин Димитров, директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов"

Заплатите на всички работещи в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" са увеличени с 40% до 60% и не са забавяни и с ден, съобщи по bTV директорът на лечебното заведение д-р Валентин Димитров.

Д-р Димитров беше назначен за директор в края на юли тази година от бившия здравен министър Асена Сербезова след отстраняването на проф. Иван Поромански заради много просрочени задължения на болницата.

„Заварих едни прекрасни колеги в тази болница, които си вършат перфектно работата в едни не много добри условия и с недостатъчно средства“, коментира д-р Димитров. Той обяви, че задълженията на болницата вече са намалени под 16 млн. лв. и има план за финансово оздравяване на лечебното заведение и строга финансова дисциплина през последните 4 месеца.

„Имаме ясна визия и програма как да се оздрави финансово болницата и как да излезе с положителен баланс", подчерта той.

Запитан за очакваната грипна и COVID вълна директорът на „Пирогов“ заяви, че повече се притеснява от новия грипен вирус, заради намаления имунитет, вследствие на COVID мерките през последните две години.

„Надявам се „Пирогов“ да не се превърне отново в COVID болница, а да си изпълнява функцията на спешна болница“, каза д-р Димитров.

Той припомни, че е прекарал много тежко COVID още при първата вълна и е оцелял благодарение на колегите си във ВМА, затова си е поставил и четвърта бустерна доза от ваксините срещу коронавируса.

Чувствам се перфектно, нямам никакви странични действия и смятам, че всеки трябва да го направи, ако е отговорен за здравето си. Лекарите в „Пирогов“ до един са се срещали с вируса по някакъв начин и когато решат, винаги могат да се имунизират. За мен е важен личният пример. Ваксинационният център в болницата работи и ежедневно има хора, които се ваксинират. И обществото, и лекарите узряхме, че фейк новините не водят до нищо добро, каза д-р Димитров.

"Пенсионерите не са тежест за системата, страшното е, че липсват млади лекари", каза д-р Димитров в коментар за големият брой лекари в пенсионна възраст, които работят в болниците.

Запитан дали трябва да има частна детска болница в столицата той каза: „Трябва да има няколко болници, а не само една. Въпросът е как да обезпечим тези болници с кадри“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews