Зам.-министър Александър Златанов оглави Надзорния съвет на НЗОК

OFFNews 21 май 2021 в 17:03 1875 0

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов е новия председател на Надзорния съвет на НЗОК, гласи съобщение в сайта на НЗОК. 

Д-р Златанов е завършил медицина през 1991 година в Медицинска академия – София. Придобива специалност хирургия в Медицински университет – София. Има завършени специализации по здравен мениджмънт към МУ – София, икономика на здравеопазването към МУ – София и медицина на бедствените ситуации към Софийския университет. Започнал е професионалния си път в центъра за спешна медицинска помощ в Самоков. Работи като ординатор хирург в общинската болница в Самоков. От 2009 до 2013 г. е заместник-директор на ЦСМП – София област. В периода 2013-2021 г. е директор на РЗИ – София област. От месец януари тази година заема поста директор на РЗИ – Перник.

Другите нови лица

В състава на Надзорния съвет влизат още Виолета Лорер, представител на Министерството на финансите, на мястото на Росица Велкова, Мария Беломорова, представител на Министерството на здравеопазването – на мястото на д-р Бойко Пенков, и Румен Спецов, изпълнителен директор на НАП, на мястото на досегашния шеф на приходната агенция Галя Димитрова.

Виолета Лорер е завършила УНСС. Кариерата й стартира в българския клон на Deloitte&Touche и продължава в Барселона, Брюксел и Цюрих. Голяма част от професионалния ѝ опит в чужбина е свързан с Umicore Group. През 2013 г. заема поста заместник-министър в кабинета на Асен Василев, министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков. В последните години работи в IT сферата, както и по проекта за международен логистичен център на Летище Пловдив.

Мария Беломорова е бивш финансов директор на ВМА. От 2017 г. е директор на Дирекция бюджет и финанси на министерство на здравеопазването, а през 2018 г. влиза и в НС на НОИ като представител на здравното ведомство.

Румен Спецов е експерт с над 10 години опит в НАП, експерт в областта на данъчната политика и законодателство и защитата на националната сигурност. Завършил е Стопанската академия „Д.А. Ценов“ – Свищов, със специалности „Икономика и търговия“ и „Вътрешен финансов контрол“, както и Академията на Министерството на вътрешните работи със специалност „Защита на националната сигурност“. В периода 2009 г. – 2015 г. е работил в Централното управление на НАП, а от 2001 г. до 2006 г. е работил в Териториална дирекция на НАП – Добрич. През последните години е консултант в областта на финансите и данъчното законодателство.

От предишния състав на съвета са д-р Иван Кокалов от КНСБ, Теодор Василев - КТ "Подкрепа", акад. Христо Григоров, д-р х.к. - Българска търговско-промишлена палата, Мария Петрова - Съюз за стопанска инициатива, и адв. Пламен Таушанов - Българска асоциация за закрила на пациентите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови