Задължителна ваксинация за заведенията и полицията обмислят в Гърция

Няма мрежа за издаване на фалшиви COVID-сертификати, случаите са изолирани, съобщи гръцкият министър на вътрешните работи

OFFNews 09 септември 2021 в 12:11 980 0

Снимка Getty Images

Отворена остава възможността за разширяване на задължителната ваксинация срещу COVID-19 и в сектора на общественото хранене, както и в полицията и силите за сигурност, заяви гръцкият алтернативен министър на вътрешните работи Стелиос Пецас пред телевизия Скай.

Той заяви, че задължителното ваксиниране на определени категории заети като медицинските служители и персонала в домовете за грижа за възрастни хора в голяма степен е дала резултат.

"Що се отнася до други категории като общественото хранене, въпросът за задължителната ваксинация остава отворен, но до голяма степен с оглед на настъпването на есента той ще бъде решен от пазара сам по себе си. Преобладаващият процент (от служителите) ще бъдат ваксинирани, защото работодателите няма да искат да рискуват джоба си, а заетите - работата си", каза Пецас.

Същевременно той отбеляза, че огромен проблем остават неваксинираните в полицията, което подкопава доверието в проверките й и предизвиква реакции сред гражданите.

По отношение на отричащите ваксините Пецас каза, че делът им е между 12 и 14 на сто и те няма да бъдат убедени, но и няма да попречат на изграждането на стена от имунитет в обществото. "Въпросът е да бъдат убедени колебаещите се", заяви той.

Според него настоящият темп на ваксинация от около 30 хиляди дози дневно ще допринесе за много по-голяма защитеност на обществото, когато застудее времето.

Що се отнася до нашумелите в последните дни информации в медиите за фалшиви сертификати за ваксинация, алтернативният министър на вътрешните работи каза, че първоначалните данни показват, че няма широка мрежа за фалшифициране. "Беше раздут един дребен, изолиран случай, който се ограничава до здравния център "Паламас" (в Козани - б.ред.) и който няма разклонения.

"Около 6 милиона гърци са се ваксинирали, а в "Паламас" има 33 случая (на фалшиви сертификати), които са свързани с лицето, което е извършило злоупотребата", подчерта Пецас. /Петър Къдрев/

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови