За първи път у нас: спасиха мъж с аневризма на коремната аорта с авангарден метод (галерия)

OFFNews 08 ноември 2022 в 12:40 2712 0

операция

Снимка УМБАЛ "Софиямед"

Ендографтът е вътресъдова протеза с метален скелет, която се имплантира с малък достъп през бедрените артерии под рентгенов контрол и се разгъва в проблемната област на аортата.

Шанс за живот след прилагането за първи път в България на авангарден подход за ендоваскуларно лечение дадоха съдовите хирурзи от УМБАЛ „Софиямед“ на 73 годишен мъж.

Пациентът постъпва в лечебното заведение с голяма аневризма (разширение) на коремната аорта, открита случайно след ехографско изследване. Специалистите коментират, че състоянието му е животозастрашаващо, защото може да доведе до руптура (разкъсване) на аортата и масивно кървене в корема.

Една отворена операция би била изключително рискована заради анатомичните особености и придружаващите заболявания на пациента: той е с бъбречна недостатъчност, прекарал е мозъчен инсулт и е претърпял коремна операция по повод дифузен перитонит в миналото. От друга страна, стандартна миниинвазивна ендоваскуларна процедура също не е възможна в неговия случай заради разположението на аневризмата“, коментира д-р Николов.

Рискът от разкъсване при аневризми с подобни размери е 20-30% в рамките на една година. Състоянието, което може да протече дори без болка е „бомба със закъснител“. Затова екипът взема решение за приложението на авангарден подход за ендоваскуларно лечение чрез модифицирането на ендографт – вид ендопротеза, която се използва при миниинвазивното лечение на аневризми. Лекарите правят допълнителни отвори в нея, така че аневризмата да бъде добре изолирана, като в същото време се запази кръвотока в излизащите от нея жизнено важни съдове.

Ендографтът представлява вътресъдова протеза с метален скелет, която се имплантира с малък достъп през бедрените артерии под рентгенов контрол и се разгъва в аневризмата. По този начин отслабената стена на аортата остава изолирана от високото артериално налягане и така се предотвратява разкъсването ѝ“, казва д-р Николов.

В операцията участват 3-ма съдови хирурзи, а нейната продължителност е близо 4 часа. Още на следващия ден пациентът е на крака и е изписан 3 дни след процедурата в много добро общо състояние.

Използваният от екипа ни метод на „модифициран от лекаря ендографт“ (physician modified endograft-PMEG) се прилага за първи път в България. В Европа и САЩ колегите от години разполагат с фенестрирани ендографтове, които се произвеждат по поръчка за конкретния пациент, което води до доста висока себестойност и отнема около 2 месеца за производство и доставка. Модифицирането на стандартни графтове непосредствено преди имплантацията се практикува от много опитни екипи, предимно в ситуации на спешност. В нашата страна няма изградени мрежи за доставка на фенестрирани ендопротези поради високата им цена и липса на реимбурсация. В конкретния случай за пациента нямаше друго подходящо решение, което ни накара да приемем това техническо предизвикателство. Добрият краен резултат ни обнадеждава, че и в бъдеще можем да прилагаме метода в подобни ситуации при пациенти, които доскоро нямаха никаква алтернатива, уточнява д-р Николов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!