Взимат ли се рушвети в общинските болници?

OFFNews 27 август 2019 в 09:40 1695 1

Снимка Архив

"В общинските болници няма как да се вземат пари под масата за лечение", заяви пред БНР председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев по повод изнесените данни от управителя на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев, че доплащаме 4 милиарда лева на болниците.

„Може би има единични случаи, не казвам, че няма, няма как да няма. Но ако ти поискаш от пациент пари - говоря от позицията на лекар, работещ в общинска болница, пациентът ще каже: "Вместо да давам, аз ще ида в областна, частна болница или някъде другаде", където се предполага, че ще му бъде оказано на по-високо ниво и истинска помощ. Няма как да се случи това нещо", добави д-р Неделчо Тотев.

Той заяви, че е имал възможност да изслуша интервюто на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев, в което са били казани „всеизвестни истини“, но категорично не е съгласен с твърдението, че в държавните и общинските болници се дават най-много пари под масата.

Според д-р Тотев общинските болници са в „неравностойно положение във всяко отношение“ и може би хроничното недофинансиране подтиква персонала в тях да иска пари под масата.

Припомняме, че интервю пред bTV, управителят на НЗОК д-р Дечев заяви, че част от кешовите плащания (въпросните 4 млрд. цитирани по-горе) в здравните заведения са директни плащания към самия лекар, каквато практика съществува в някои държавни, общински и университетски болница. Затова той настоява в базовия пакет услуги, които ще получават пациентите, конкретно да бъде разписано какво включва клиничната пътека.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12405

1

dodo_x

27.08 2019 в 10:19

В Спешния център влиза мъж със забит в главата пирон.
Докторът:
- Ще го вадим ли?
- Да!
- 500 кинта!
- Ама аз съм здравно осигурен!
- По здравна каса можем само да ти го закривим, да не ти закача...