Всички получени до момента ваксини на AstraZeneca ще се слагат като първа доза

У нас оксфордската ваксина може да бъде поставяна на всички български граждани на и над 18-годишна възраст

OFFNews 08 февруари 2021 в 18:57 2680 0

Всички доставени количества от ваксината на AstraZeneca ще се използват за поставяне на първа доза, реши днес Съветът на Националния ваксинационен щаб.

По този начин ще бъдат обхванати по-големи групи от населението и ще се ускори имунизационният процес, твърдят от здравното министерство.

От щаба ще препоръчат на медицинските специалисти да поставят втората доза от ваксината десет седмици след първата - съгласно възможностите, които дава кратката характеристика на продукта.

Членовете на ваксинационния щаб изразиха мнение, че оксфордската ваксина може да бъде използвана за ваксиниране на всички български граждани на и над 18-годишна възраст.

Отложената поради лоши метеорологични условия днес доставка от ваксината на Pfizer/BioNTech се очаква да пристигне у нас в средата на седмицата.

Имунизирането на попадащите във втора и трета фаза от Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 ще се извършва паралелно.

На членовете на Централната избирателна комисия, на районните и на секционните комисии, с които стартира трета фаза на плана, ще бъде предложена ваксината на Pfizer/BioNTech. По този начин се гарантира завършването на имунизацията с две дози от ваксината, а от друга страна - до изборния ден ангажираните с провеждането на изборите да бъдат максимално защитени от вируса, твърдят от здравното министерство.

Застъпването на фазите дава възможност българските журналисти, оператори и фоторепортери да бъдат имунизирани в трета фаза от плана. Представителите на медиите ежедневно отразяват събитията в страната и чужбина, като много често са на публични места и в риск от заразяване с коронавирусната инфекция. Те отговарят за информираността на населението и в този смисъл могат да бъдат счетени за „служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности“, посочиха от щаба.

Трета фаза ще продължи със служители на АЕЦ Козлодуй, ВиК дружества, заети в секторите транспорт и комуникации, работещите на първа линия полицейски служители и т.н.

Краят на третата фаза от Националния план за ваксиниране ще бъде застъпен с началото на четвъртата. В тази фаза обхванати с имунизация ще бъдат „възрастни хора на и над 65-годишна възраст и лица с придружаващи хронични заболявания поради по-тежкото протичане на заболяването и по-високия риск от развитие на усложнения и смъртен изход, в това число имунокомпрометирани или лица с вторични имунни дефицити“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови