Връзка между вирус и множествената склероза дава надежди за по-добро лечение на болестта

OFFNews 30 май 2022 в 14:40 1525 0

Снимка Архив

Открита връзка между вируса на Епщайн-Бар и множествената склероза дава надежди за по-добро лечение на тази болест, подчертаха специалисти по повод днешния световен ден за борба с нея, предаде АФП.

Леченията, насочени да блокират възпалението, напреднаха много от десет години, а проследяването на пациентите е по-индивидуализирано, каза пред АФП неврологът Жан Пелтие.

Според него откритата през януари от американски специалисти връзка между множествената склероза и вируса на Епщайн-Бар е полезна, макар не всички заразени да развиват болестта. Проучването показва, че повечето случаи могат да бъдат предотвратени, като бъде спряна инфекцията. Възможно е също множествената склероза да бъде предотвратена чрез ваксиниране на децата срещу вируса на Епщайн-Бар, макар все още такава ваксина да не съществува.

Множествената склероза е болест на централната нервна система. Тя предизвиква нарушения в имунната система, която атакува миелина - защитния слой на нервните влакна.

Болестта е много различна при отделните пациенти, но е една от причините за инвалидизиране на младите. Повече от 2,8 милиона души по света са засегнати от нея. Децата и тийнейджърите са малко, но множествената склероза може да започне много преди да бъде диагностицирана.

Вирусът на Епщайн-Бар се крие в тялото в В-лимфоцитите след заразяване с него. Те самите участват във възпалителната реакция, свързана с множествената склероза. Това обяснява защо някои терапии с моноклонални антитела, насочени срещу В-лимфоцитите, са много ефикасни срещу множествената склероза, каза Жан Пелтие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови