Възможно е ваксината на Янсен да предизвиква тромбози

OFFNews 20 април 2021 в 18:28 3437 1

Снимка архив

Възможно е да има връзка между поставянето на ваксината на "Джонсън и Джонсън" и образуването на тромбози и кръвоизливи, съобщиха на брифинг представители на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Становището на ЕМА идва на фона на спирането на приложението на ваксината в САЩ след шест случая на образуване на тромбози и последвалото решение на "Янсен" да отложи доставките за ЕС. 

"Може да има връзка между поставянето на ваксината на "Янсен" и образуването на тромби и кръвоизливи, но тези случаи са много редки", заяви председателят на проверяващата комисия д-р Сабине Щраус. Тя допълни, че те може да се дължат на имунен отговор по неизяснени още причини.

Тя съобщи още, че ЕМА ще промени листовките на ваксината и ще допълни предупрежденията за странични ефекти.

Щраус допълни, че такива странични ефекти се наблюдават при жени между 30 и 60 г. в първите две-три седмици след имунизацията.

"Беше съобщено за 9 случая на кръвни съсиреци в САЩ досега. В ЕС не се съобщава за никакви случаи", заяви ръководителят на ЕМА Емер Кук. 

Тя допълни, че разследването на ЕМА за връзката между ваксините и образуването на тромбози ще продължи.

В САЩ прилагането на ваксината беше спряно заради няколко случая на тромбози след поставяне на ваксината на "Янсен". Употребата ѝ в Щатите е спряна от миналата седмица по препоръка на здравните власти. До петък се очаква становище на американския регулатор за безопасността на ваксината.

Гърция, където вече са доставени ваксини на "Джонсън и Джонсън", вчера също реши да отложи началото на прилагането на препарата заради случаи на кръвни съсиреци. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови