Възможно е да има удължаване на мерките над 10 дни

OFFNews 19 март 2021 в 09:55 5918 0

"В рамките на тези 10 дни ние очакваме поне да задържим цифрата на положителните и да ограничим броя на хоспитализираните”, обясни по Нова телевизия директорът на Столична РЗИ д-р Данчо Пенчев. 

Според него всяка мярка може да бъде отменена или частично удължена. Той не изключва и сегашните строги ограничения да бъдат с по-дълъг срок, ако няма ефект. 

Строгите мерки трябва да се въведат, но да са със сравнително кратък период на действие и после поетапно да се отпускат. Първите мерки, които ще бъдат разхлабени, са отварянето на масите на открито пред заведенията, заяви пък столичният кмет Йорданка Фандъкова по бТВ. В последните дни има посещаемост около 50% в детските градини и по-малко в яслите. Но има процент хора, за чиито деца няма кой да се грижи", каза още Фандъкова. В болниците все още има свободни легла както за неусложнени пациенти, така и за такива, които се нуждаят от сериозна грижа. Около 75-80% от леглата в софийските болници са заети към днешния ден. Числата обаче са динамични, уточни кметът. 

Високата смъртност според шефа на СРЗИ е резултат от липсата на контрол и превенция на хроничните заболявания - диабет, артериална хипертония и др. Неглижират се и профилактичните прегледи. Според Пенчев многото съпътстващи заболявания са "дали картбланш" на вируса да покаже своята сила.

„Ако починалите са 390 от началото на годината досега, само за първите 15 дни на март за София вече са 100", каза шефът на СРЗИ. По думите му дифузното разпространение на инфекцията е причина за въвеждането на новите ограничителни мерки.

„Легла в София има, но стигаме дотам, че колегите физически и психически се изчерпват. Тук не става въпрос за трансформация за легла. Ние трябва да внимаваме дали и колко легла от едно функционално отделение можем да прехвърлим в COVID отделението”, подчерта Пенчев.

Половината от доставените вчера 33 600 ваксини на Moderna ще бъдат разпределени по общопрактикуващите лекари и специализираните кабинети в столицата, останалите ще бъдат доставени из страната, каза още Данчо Пенчев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови