В КОЦ Пловдив: една жена с рак на гърдата, пет с доброкачествен тумор за седмица

OFFNews 19 октомври 2022 в 15:18 1071 0

Пловдив

Снимка КОЦ Пловдив

Комплексен онкологичен център, Пловдив

Един злокачествен и пет доброкачествени тумора на гърдата диагностицираха в Комплексния онкологичен център (КОЦ) в Пловдив, само за седмица безплатни профилактични прегледи, предаде БТА.

"И през тази година в КОЦ Пловдив проведохме кампания за безплатни профилактични прегледи, като в периода от 5 до 12 октомври бяха извършени 802 прегледа, като 384 жени бяха насочени към Отделението по образна диагностика." Това каза д-р Славея Измирлиева, началник на отделението по образна диагностика в центъра. Тя уточни, че от прегледаните е открит един карцином на гърдата, пет жени са с фиброаденоми и 11 - с кистозни изменения, които са били пунктирани и диагностицирани на момента.

"Резултатите, които виждате, са само в рамките на едноседмични прегледи, което, разбира се, бие тревога. Всяко ранно откриване на карцинома на гърдата би довело до излекуване. Това е нещо, което може да се излекува докрай и след това тези жени могат да продължат да бъдат полезни за обществото и за семейството си“, каза онкологът.

Сред най-честите рискови фактори за развитие на рак на гърдата са напредването на възрастта, преболедуван в миналото рак на гърда, фамилна анамнеза за рак на гърда, генетично предразположение и други.

Специалистите напомнят, че придържането към здравословен начин на живот, умерена физическа активност, поддържане на оптимални стойности на телесното тегло, ограничаване на вредните навици като тютюнопушене и злоупотребата с алкохол могат да намалят риска от развитието на рак на гърдата.

Днес в онкологичния център отбелязаха Международния ден за борба с рака на гърдата - 19 октомври с розова панделка на ревера си и пуснаха в небето розови балони.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови