В Китай създадоха бърз тест за откриване на коронавируса

OFFNews 31 януари 2020 в 14:23 2092 0

Снимка Pixabay

Бърз тест, откриващ новия коронавирус от 8 до 15 минути, беше разработен в китайския град Уси в китайската провинция Цзянсу, предаде БТА.

Тестът е с висока чувствителност, той е лесен и удобен за използване и транспортиране. Наборът е разработен от Националния институт за контрол и профилактика на вирусните заболявания съвместно с една от високотехнологичните компании на град Уси.

Започнало е производството му, с количествата ще могат да бъдат анализирани до 4000 души дневно. Първата партида вече се използва в най-пострадалите райони на провинция Хубей.

Междувременно френска компания съобщи, че е разработила тест за откриване на новия коронавирус. Той ще бъде представен на предстоящото изложение в Дубай този уикенд.

Специалисти от японския Национален институт по инфекциозни болести изолираха геном на коронавируса. Учените взели проба от пациент с потвърден коронавирус. Когато по време на експеримента изолираният вирус заразил други клетки, учените обявили, че са изолирали успешно генома на новия коронавирус.

Това е първия случай на самостоятелно изолиране на генома в Япония. Преди това патогенът беше установен от китайски специалисти.

Експертите се надяват, че изолирането на генома на коронавируса от нов тип ще помогне при разработването на лекарства и ваксини срещу него в бъдеще.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews