Три случая на двойна инфекция от грип и COVID са установени у нас

OFFNews 18 януари 2023 в 10:01 1254 0

проф. Ива Христова

Снимка Архив/БТА

проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести

Три едновременни инфекции на грип и COVID е установил Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) при деца от Русе, Пазарджик и София. Те са с по-тежко протичане - пневмония. Тези случаи ще се увеличават, съобщи в предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

По думите ѝ вероятно в края на януари ще бъде пикът на грипа. "Не следва да е цялата страна, защото някои области излизат, а други влизат в епидемичната ситуация. То е нещо като вълна, а не обхващане на цялата територия, затова има смисъл грипните епидемии да са по места", уточни тя. 

По думите ѝ грипът доминира над другите инфекциозни заболявания.

В световен мащаб се смята, че маските са спасили толкова много животи, колкото никое друго предпазно средство. Още преди изявата на симптомите, ние сме заразни. На закрито с повече хора, нека носим маски. Грипната ваксина е метод за превенция номер едно. При първи симптоми, нека останем вкъщи. COVID ще се увеличава при всички случаи - от една страна подвариантът XBB1.5, а от друга страна огромните маси хора, идващи от Китай. Данните за грип показват бързо нарастване, с 50% в някои области, като в първата седмица е 120 на 10 000, втората - 180 на 10 000, посочи проф. Христова.

Епидемиологът д-р Христиана Бацелова обясни, че грипът се характеризира с рязко и ясно начало, пациентът може да каже кога се е разболял.

Започва с висока температура, отпадналост, силно главоболие и болки в мускулите. Човек изведнъж има нужда да легне. В него има и период след преболедуване, когато пациент не се чувства добре. Другите инфекциозни заболявания започват по-плавно. Важен е приема на противовирусен препарат, той бързо спира размножаването на вируса, приема се до 72-рия час. Това е медикамент, използван за лечение на грип, обясни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови