Тежки усложнения при грип може да има, ако имунната система реагира прекалено бурно

OFFNews 22 февруари 2023 в 10:41 1298 0

Инфекциозна болница

Снимка СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“

Инфекциозна болница "Проф. Иван Киров"

Грипът може да доведе до тежки усложнения, вследствие на взаимодействието между вирусния причинител на инфекцията и реакцията на имунната система.

Подобна реакция имаше при COVID-19 и т. нар. цитокинова буря. В такива случаи имунната система може да нанесе по-големи поражение върху организма, обясни по Нова телевизия д-р Трифон Вълков от Инфекциозна болница.

По думите му усложненията вследствие на грипа не са прецедент, най-често става дума за бактериална инфекция, която се развива паралелно или впоследствие.

Според д-р Вълков случаят с детето от Бургас не е изключение, "такива неща има ежегодно при всяка грипна епидемия", заяви той.

От отпита, който имаме, не мога да кажа, че тази грипна епидемия протича по-тежко. Усложненията са от различен произход  - може да засегнат различни органи и системи, да възникне респираторен дистрес синдром, развитие на мултисистемен синдром, да бъде засегната централната нервна система и едно от проявленията е менингитът, каза инфекционистът.

По думите му медиците в Бургас не са с по-слаба компетенция, в случая от значение е "опитът и специфичното оборудване в "Пирогов", които многократно са помагали и на Инфекциозна болница", уточни д-р Вълков.

Той отново подчерта, че противовирусните лекарства трябва да се вземат в първите часове на заболяването, защото иначе няма да подействат, а антибиотиците се прилагат само при данни за насложена бактериална инфекция. "Ние сме начело по антибиотична резистентност в Европа заради прекалената употреба на антибиотици, каза д-р Вълков.

Той отчете лек спад на приетите с респираторни инфекции в болницата, но предупреди, че обичайно сезонът им продължава до началото на април.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков