СЗО: Не можем да се преструваме, че пандемията е свършила

OFFNews 01 септември 2020 в 17:07 1386 0

Снимка Архив

"Никоя страна не може да се преструва, че пандемията е приключила. Истината е, че този вирус се разпространява лесно. Отварянето без контрол върху COVID-19 е рецепта за катастрофа". Това заяви генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейсус, цитиран от "Ройтерс".

Страните, в които продължава активното разпространение на коронавируса, трябва да изчакат още, преди да смекчат ограничителните мерки, тъй като отварянето им, без вирусът да е под контрол, би било "рецепта за катастрофа". 

Гебрейесус призна, че много хора вече са уморени от ограниченията и искат да се завърнат към нормалността и пандемията да бъде преодоляна. Той подчерта, че СЗО подкрепя напълно усилията за повторно отваряне на обществото и икономиката на отделните страни, но настоя всяка държава да го направи по сигурен начин.

"Искаме децата да се върнат на училище, а хората - по работните си места, но това трябва да се прави по сигурен начин, кза генералнията директор на СЗО. По думите му това означава всички страни да приложат фокус, основан на риска, при постепенното облекчаване на ограничителните мерки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови