СЗО: Европа все още е уязвима от коронавируса

38 страни в региона са регистрирали заразени с новия британски щам, а 19 - с южноафриканския

OFFNews 11 февруари 2021 в 14:18 836 0

Въпреки тенденцията към спад в броя на новозаразените, повечето европейски страни остават уязвими от COVID-19, заяви европейският клон на СЗО, цитиран от Франс прес.

"Огромното мнозинство от европейските страни остават уязвими", заяви директорът на СЗО за Европа Ханс Клуге на пресконференция.

"Ако не спрем заразяването сега, очакваните ползи от ваксинациите в борбата срещу тази пандемия може и да не са осезаеми", настоя той. "В момента има много тънка граница между надеждата за ваксина и лъжливото чувство за сигурност", добави Клуге.

В общо 53-те страни от европейския регион по класификацията на СЗО (включваща редица страни от Централна Азия), броят на новозаразените все още надхвърля един милион седмично, но тази бройка бележи спад от четири седмици, а броят на смъртните случаи също намалява от две седмици, показват данни а организацията.

Броят на инжектираните дози ваксина в региона стана 41 милиона и вече надхвърля броя на заразени от началото на пандемията - 36 милиона души.

Данните на СЗО обаче показват, че само 1,5 процент от населението на 29 европейски страни е било ваксинирано.
В ЕС 2,9 процента от населението са получили поне една доза по сметки на АФП към днешна дата. Най-малко 5,83 милиона души са получили и втората доза, което прави 1,3 процент от населението.

СЗО повтори, че е важно достъпът до ваксинация да е равнопоставен, независимо колко богата е дадена страна.

"Неравнопоставеният достъп до ваксините може да се обърне срещу нас. Колкото повече се задържа вирусът, толкова повече нараства рискът от опасни мутации", каза Клуге.

В целия регион 38 страни са регистрирали заразени с новия британски щам, а 19 страни - от южноафриканския щам.
Клуге също обяви, че СЗО съвместно с ЕС е задействала програма за 40 милиона евро за доставка на ваксини срещу COVID-19 в шест бивши съветски републики, предаде Асошиейтед прес. Страните са Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Украйна и Молдова.

Тази програма допълва вече съществуващата програма на ЕС и програмата КОВАКС на СЗО за доставка на ваксини във всички нуждаещи се страни, били те богати или бедни, отбелязва АП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови