Столичната лекарска колегия обяви подкрепата си за ръководството на Майчин дом

OFFNews 14 септември 2023 в 11:59 810 0

СЛК

Снимка Столична лекарска колегия

Декларация

Случващото се с Майчин дом уронва престижа на всички съвестно работещи в университетската болница и "ерозира нормалната работна атмосфера, което неминуемо би могло да се отрази на качеството на здравната помощ".

В декларация от Столичната лекарска колегия (СЛК) изразяват тревогата си от събитията в лечебното заведение.

Столична лекарска колегия следи с тревога събитията в Университетската болница „Майчин дом“. Безпокойството ни става все по-осезаемо с всяка следващата постъпка, тъй като комплицираната ситуация вече преминава границите на етичните правила и норми лекар-лекар в ущърб на цялото общество. СЛК не приема „правосъдие“ да се раздава на пресконференции и медийни изяви и с лека ръка да се руши имиджа и постигнатото от доказани професионалисти като проф. д-р Иван Костов, дм., пишат от СЛК.

От колегията са категорични, че не приемат "почти ежедневно в едно или друго медицинско заведение, а в настоящия случай в Университетската болница „Майчин дом“ фокусът от благородството на медицинската професия да се подменя с недоказани публични изявления позорящи и подронващи авторитета на нейното ръководство"

Те смятат че само българският съд е "компетентен да се произнесе по надлежния ред относно вината или липсата на такава у когото и да било".

Реакцията на колегията е предизвикана от твърденията на бивши и настоящи медици от Майчин дом за нарушения на ръководството и лично на изпълнителния директор проф. Иван Костов, които въпреки констатициите на проведените одити, не са предизвикали реакция от институциите. 

От ръководството на болницата оспориха твърденията и обявиха, че срещу Майчин дом се води кампания. По-късно подкрепа за проф. Костов обявиха и от Асоциацията на университетските болници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика