По молба на Майчин дом: Университетските болници заявиха подкрепа за директора

OFFNews 13 септември 2023 в 16:59 1080 0

Майчин дом

Снимка Архив

Майчин дом

"Призоваваме да се спре с публичното уронване на престижа на болниците и техните ръководства, в частност на университетската болница СБАЛАГ „Майчин дом“, нейното ръководство и лично на изпълнителния директор проф. д-р Иван Костов, дм.", пишат в отворено писмо до премиера, ресорните министри и парламентарната здравна комисия от Асоциацията на университетските болници в Република България (АУБРБ).

Оттам уточняват, че са били сезирани с молба от ръководителите на структури в СБАЛАГ „Майчин Дом“, с която се настоява за позиция по разразилия се скандал в медийното пространство.

От АУБРБ подчертават, че "от месеци със загриженост" следят "целенасочените кампании срещу редица университетски болници в страната и техния мениджмънт" и припомнят, че тези лечебни заведения са "основен стълб за развитието на медицината в България, като обучават огромен брой от бъдещите специалисти и лекуват най-тежко болните пациенти."

СБАЛАГ „Майчин Дом“ е символ на академизма в медицината, бидейки най-старата АГ болница в страната. През 120 годишната и история в болницата са работили поколения изтъкнати лекари, професори и академици, които са създали и продължават да развиват школата на българското акушерство, гинекология и неоантология. С притеснение и безпокойство наблюдаваме как определени лица рушат имиджа на институцията и нейното ръководство, пишат от АУБРБ и изтъкват, че на брифинг във вторник "всички хабилитирани завеждащи клиники лекари, ръководители на отделения, както и завеждащите катедри са подкрепили директора на болницата проф. д-р Иван Костов, дм."

"Рушенето на авторитета на лечебни заведения, лекари, мениджъри, преподаватели чрез публикуване на недоказани по предвидения в законите на страната ред внушения и обвинения е изключително деструктивно. Нанася се вреда не само на лекарското съсловие като цяло, но и на гражданите на Република България, които разчитат да получават високотехнологична и качествена здравна помощ, като се създава недоверие в цялата здравна система", пишат от асоциацията.

Те напомнят, че директорите и управителите на лечебните заведения се избират за определен срок, по определен в специалните закони ред.

"Всеки, който желае и отговаря на критериите, може да се кандидатира, и ако бъде избран, да управлява и представлява лечебно заведение. Нито един директор/управител/ не си определя заплатата. Тя се определя за частните лечебни заведения от собственика, а за държавните и общинските такива по реда, предвиден в Закона за публичните предприятия и правилника за неговото прилагане. В университетските болници на Република България работят водещи лекари, учени и преподаватели, които заедно със студентите и специализантите в медицинските университети са най-големият капитал и потенциал на българското здравеопазване, заявяват от асоциацията.

Никой не може да лиши временно избраните лекари на управленски позиции в болниците от правото да практикуват своята професия. Това право е дадено от Конституцията. Никой няма право да забрани на българския пациент да избере кой, кога и как да го лекува, категорични са от АУБРБ.

За пореден път апелираме да не се занимаваме като общество с дребнотемие, а да се концентрираме върху решаването на огромните проблеми и предизвикателства, които стоят пред нас. Република България е правова държава, член на Европейския съюз. Живеем в XXI-ви век и е крайно време да сме наясно, че спорните въпроси не се решават с доноси и публикации, в които не се отразява едновременно и позицията на засегнатата страна, а по предвидения в закона ред. Последната дума има компетентният съд с влязло в сила съдебно решение относно вината, или липсата на такава у когото и да било, завършва отвореното писмо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика