Стачкуващи медици в Добрич получиха призовки за съда

OFFNews 10 ноември 2022 в 11:36 1449 0

медицинска сестра

Снимка Unsplash

Подадените искове са 136. Делото вече влезе в съда, но беше отложено, тъй като двама от ищците са нередовно призовани

Медицински специалисти в Добрич протестират за по-високи възнаграждения от близо месец. Ръководството на болницата предяви искове в съда срещу всички участващи в стачката, с мотива, че протестът им е е незаконен, съобщи Нова телевизия.

Част от медицинските сестри там разказват, че са били принуждавани за подписват заявления, че няма да протестират, за да бъдат оттеглени исковете.

850 лв. е заплатата на сестра в родилното отделение на лечебното заведение, която поема 12-часови дежурства.  “Работата е много тежка и отговорна”, казва жената, която е служител в болницата вече 46 години, а в сряда получава и призовка. “Изпитах такава болка, че трудът, който толкова години съм дала, стигна до там да бъда призована в съда”, споделя жената.

“За всички в болницата е шокиращо, че сме дали делници и празници от живота си, а сме призовани в съда, че искаме елементарни човешки права”, споделя друга медицинска сестра.

Подадените искове са 136. Делото вече влезе в съда, но беше отложено, тъй като двама от ищците са нередовно призовани. Междувременно отказалите се от стачни действия вече са 52-ма.

Честно казано, не съм очаквала да се явявам в съда след толкова години, спазвайки закона и работейки за него. Не мисля, че имам място в съдебната зала при престъпниците. Предполагам, че всички други колеги се чувстват така, казва пред bTV старшата сестра от съдебна медицина Даниела Иванова. Тя работи от 30 години в лечебното заведение и е председател на Асоциацията на медицинските специалисти.

„При работодателите не е постъпило писмено искане, което конкретно да сочи какви са претенциите на стачкуващите. Най-общо мога да кажа – за трудови възнаграждения и някакви социални придобивки, но какви са те нямам яснота. Ответниците, срещу които се води делото, са ни подадени от самите стачкуващи“, коментира Марина Галева, адвокат на МБАЛ-Добрич.

Ефективните стачни действия трябва да започнат от днес. По информация от работодателя 18 души от 528 служители на болницата са заявили желание да стачкуват и лечебното заведение ще работи в нормален порядък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови