Спутник V отново на дневен ред

Комисията по здравеопазване в Народното събрание ще разгледа предложението за осигуряване на руската ваксина по предложение на БСП

OFFNews 26 април 2021 в 15:10 1390 0

Предложението на БСП българските граждани да имат достъп до руската ваксина "Спутник V"отново ще се разглежда от Комисията по здравеопазване. Заседанието в новия ѝ състав беше отложено миналата седмица, когато трябваше да бъде изслушан здравният министър в оставка Костадин Ангелов.

В дневния ред има още две точки - проектозакона за ревизия на пандемичния план, чийто вносител е „Демократична България" и измененията в Закона за лечебните заведения, предложени от депутата Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън".

Предишният парламент отхвърли възможността България да закупи руската ваксина без да има разрешение за употреба от ЕМА, но БСП отново внасят това предложение. Мотивите им са свързани с трудностите около набавяне на достатъчно количества ваксини у нас, както и с правото, от което се възползваха много страни, да договорят ваксини, извън общите споразумения сключени от ЕС.

ЕМА все още не се е произнесла за руската ваксина. Към момента в ход са предварителни разговори с центъра, създал препарата. От агенцията заявиха желание да посетят производствената база на "Гамалея".

Проектозаконът за ревизия на пандемичния план предвижда да се създадат ясни критерии за въвеждане или отпускане на противоепидемичните мерки. Предложенията са на председателя на здравната комисия д-р Александър Симидчиев.

Предложените промени от Мая Манолова в Закона за лечебните заведения са свързани с избора на директори на лечебните заведение. Предвижда се организирането на конкурси за всички бордове в рамките на два месеца. 

Дневният ред предвижда още изслушване на здравния министър в оставка проф. Костадин Ангелов и обсъждане на приоритетите в областта на здравеопазването и на свързаните с тях предстоящи законодателни инициативи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови