Смъртоносен вирус от семейството на ебола причини смъртта на двама души в Гана

Вирусът Марбург се предава на хората от плодоядни прилепи

Янка Петкова 18 юли 2022 в 12:17 1562 0

вирусът Марбург

Снимка Getty Images

Вирусът Марбург е открит за първи път в Германия през 1967 г.

Гана потвърди първите два случая на смъртоносния вирус Марбург, силно инфекциозна болест, чийто причинител е от семейството на ебола, съобщи CNN. Двамата пациенти са починали наскоро в болница в южния регион Ашанти.

По-рано този месец те са дали положителни проби, потвърдени в лаборатория в Сенегал. Здравните служители в западноафриканската държава са поставили под карантина 98 контактни лица.

Все още не съществува лечение за Марбург - но лекарите казват, че приемът на течности и лечението на специфични симптоми подобрява шансовете на пациента за оцеляване .

Вирусът се предава на хората от плодоядни прилепи, а заразяването става чрез обмяна на телесни течности.

Това е тежко, често фатално заболяване със симптоми, включително главоболие, треска, мускулни болки, повръщане на кръв и кървене.

Здравните власти в Гана предупреждават хората да се пазят от пещерите и да готвят добре всички месни продукти, преди да ги консумират.

По данни на СЗО предишни огнища и спорадични случаи са докладвани в Ангола, Демократична република Конго, Кения, Южна Африка и Уганда, казва СЗО. Първото огнище на Марбург е в Германия през 1967 г., когато седем души умират.

Вирусът уби повече от 200 души в Ангола през 2005 г., най-смъртоносното огнище в историята според глобалния здравен орган.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови