Смъртността ни била висока заради неразумното поведение на хората

„Статистически смъртта е еднаква за всички държави. Смятам, че правим всичко възможно", каза проф. Балтов

OFFNews Последна промяна на 28 март 2021 в 10:27 4990 0

Снимка БГНЕС

„Откъм здравни проблеми никой не може да се оплаче в тази трета вълна - няма върнати пациенти, оказва се адекватно лечение на болните. Надявам се, независимо че мерките не са най-строгите, хората да осъзнават, че искаме да намалим натиска върху болниците, върху интензивните сектори“. Това каза пред БНР проф. Асен Балтов, директор на „Пирогов“.

В Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина са разкрити 478 легла за пациенти с Covid-19, като 58 от тях са реанимационни за пациенти на апаратна вентилация.

„Статистически смъртта е еднаква за всички държави. Смятам, че правим всичко възможно. Но не трябва да се прехвърля цялата отговорност върху здравните власти, защото всеки от нас трябва да разсъждава правилно защо трябва да се спазват мерките. Ние лекуваме последствията от неразумното поведение на хората... Трябва да бъдем много по-отговорни и да сме по-дисциплинирани“.

В предаването „Неделя 150“ проф. Балтов призова българите да вярват в науката и да се ваксинират.

"Използвайте зелените коридори“, каза медикът и изрази очакване, че след началото на април всеки ще има възможност да избира с кой тип ваксина да бъде имунизиран.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови