Скок на болните в Кюстендил, болницата засега се справя

Приемът на нови болни нараства с 10% дневно, съобщи управителят на МБАЛ "Д-р Никола Василиев"

OFFNews 05 февруари 2021 в 10:26 1902 0

61 са пациентите за лечение в COVID-отделението на кюстендилската МБАЛ "Д-р Никола Василиев", трима от тях са интубирани, в крайно тежко състояние. Това съобщи управителят на лечебното заведение д-р Александър Величков по БНТ.

По думите му през последната седмица има много бързо покачване на броя на заразените, а оттам и на броя на настанените на болнично лечение. 

Кюстендил е сред областните центрове в страната, в които има скок на заразените с коронавирус, само през изминалото денонощие установените нови случаи в областта са 44. 

"В последната седмица бройката на настанените за болнично лечение нараства ежедневно с около 10%, като всички, които са настанени за болнично лечение, са с усложнение на COVID инфекцията, с пневмонии, дихателна недостатъчност и с нужда от кислородолечение", допълни Величков. 

Болницата разполага с достатъчно медикаменти, има две работещи COVID-отделения, плюс реанимация за тежко болните. Няма криза и с персонала. Има 90 разкрити легла, но при влошаване на ситуацията има план да се разкрият още.

"От прегледите, които извършвам на такива болни и контактите с тях, смятам, че основно се заразяват в битова среда, в семейството и на работата, където работят, като скоростта на заразяване и разпространение е доста по-голяма отколкото през есенните месеци миналата година", каза още управителят на болницата и допълни, че лечебното заведение се готви за "лош вариант".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!