Симидчиев: Вероятността за нова COVID вълна е над 90%

OFFNews 26 юли 2021 в 19:12 2368 0

Вероятността за следваща вълна от COVID-19 е над 90% и то с "Делта" варианта. Неприятното е, че голяма част от населението е незащитена.

Това заяви пулмологът и депутат от Демократична България Александър Симидчиев пред бТВ.

По думите му постоянно се говори колко хора са преболедували, но никъде няма официални цифри. "Има официални цифри за това колко хора са ваксинирани, а тази цифра е най-ниската в Европа", добави той. 

Според Симидчиев се говори и че и ваксинираните боледуват, но те боледуват изключително по-малко, по-рядко и по-леко. "90% от тежките боледувания, хоспитализацията и смъртността намаляват, когато общността е ваксинирана", коментира пулмологът. 

Относно случая с Пирогов и уволнението на проф. Асен Балтов Александър Симидчиев заяви, че когато правилата не се спазват, страдат добрите лекари и пациентите, защото средствата не могат да отидат там, където ще свършат най-много работа.

Той добави, че не са му ясни всички детайли: "Това, което видях, беше доклад в сайта на здравното министерство, в което има упоменати редица нарушения".

Депутатът от Демократична България каза, че не е разбрал защо се протестира. Защо се казва, че така се петни част от името на колегите - аз не забелязах това. Първото нещо, за което се сещам, когато помислим за спешност, е Пирогов и това ще продължи да е така", смята още Симидчиев.

По думите му има разлика между това да се освободи един директор, което е административна длъжност и това да има призив за спазване правилата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови