Шведски учени разработиха молекула, която потиска размножаването на Омикрон

OFFNews 11 февруари 2022 в 09:49 760 0

Снимка Getty Images

Молекула, която потиска размножаването на Омикрон, разработиха учени от университета в Упсала, Швеция. Молекулата има голям потенциал да се превърне ефективно лекарство срещу COVID-19, твърдят авторите ѝ в публикация за специализираното издание Journal of the American Chemical Society.

В първите месеци на пандемията те успяват да определят каква е структурата на коронавируса и как той функционира на молекулярно ниво. Един от откритите вирусни ферменти е идентифициран като добра мишена за бъдещите лекарства. 

Вследствие на това откритие у експертите възниква идея да се разработи молекула, която е способна да разпознава фермента и да се свърже с него. Според авторите ѝ тя блокира неговата активност, предотвратява образуването на нови вирусни частици, което от своя страна спира разпространението на вируса.

През 2020 г. учените от Упсалския университет, в съструдничество с платформата по откриване и разработване на лекарства Scilifelab, започват да търсят инхибитор (вещество, което потиска размножаването). Те използват компютърен модел за идентификация на молекулите, които имат потенциал да изпълнят тази роля. Откритата от тях молекула има ефективността на одобрения неотдавна в САЩ препарат за лечение на COVID-19 Паксловид.

"Нашата молекула работи добре, и е еднакво ефективна срещу Омикрон и срещу по-старите варианти на вируса", твърди доц. Йенс Карлсон, водещ автор на изследването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови