Само един от арестуваните за източване на НЗОК в Пловдив остава в ареста

OFFNews 08 септември 2023 в 12:37 1763 0

НЗОК

Снимка Янка Петкова

НЗОК

Само един от обвинените лекари за източване на НЗОК в Пловдив по схема за отпускане на помощни средства остава в ареста, съобщи БНТ.

Д-р Ненко Василев е единственият от първоначално осемте задържани по лекарската схема за източване на НЗОК, който остава в ареста, реши Окръжният съд в Пловдив.

Според магистратите има опасност той да извърши друго престъпление, а освен това събраните до момента доказателства обосновават предположението, че е извършил деянията, в които е обвинен.

Другите обвинени Пламен Коларов и Златка Бързашка излизат под "домашен арест". Съдът постанови "парична гаранция" в размер на по 7000 лв. за останалите двама от петимата задържани в ареста - проф. д-р Ростислав Костадинов и Веселина Николова.

Определението на Окръжния съд е окончателно.

До арести се стигна след съвместна акция на прокуратурата и МВР. Разследващите разкриха мащабна измамна схема с протоколи за отпускане на помощни средства за инвалиди. Арестувани бяха осем души , сред които петима лекари. От протоколите стана видно, че помощни средства са били изписвани дори на мъртъвци.

Водещият прокурор по делото Георги Пехливанов обясни, че схемата е станала възможна, тъй като частните медицински центрове имат възможност за създаване на Лекарски консултативни комисии. Пехливанов заяви, че идеята за проверки на всички частни медицински центрове с лекарски комисии "заслужава внимание".

От тази възможност се е възползвал собственикът на МЦ "Медлайф" д-р Ненко Василев, който е и търговец на помощни средства и медицински изделия.

Според председателя на БЛС д-р Иван Маджаров конфликт на интереси има, но не е решен законодателно. Той добави, че ако вината на лекарите се докаже, ще бъдат лишени от право да упражняват професията си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика