Иван Маджаров: Ако вината на лекарите в схемата за източване на НЗОК се докаже, ще изгубят правата си

OFFNews 01 септември 2023 в 10:40 3384 0

Иван Маджаров

Снимка БГНЕС

д-р Иван Маджаров, председател на УС на БЛС

Всяко обвинение трябва да бъде доказано. За мен става ясно, че има документална измама. Със сигурност човек, който е извършил такова нещо, не би трябвало да упражнява професията си. Ако има осъдителна присъда, ние в Българския лекарски съюз (БЛС) получаваме съобщение от съда и лекарят бива свален от регистъра – губи правата си. Завинаги или не, зависи от присъдата.

Това каза в коментар по случая със схемата за източване на здравния фонд председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров по bTV.

"РЗИ са проявили проактивност и са позвънили на някои от пациентите, посочени в документите. Така са установили нарушенията. Наложително е плащащата страна (НЗОК) да бъде проактивна, както и пациентите", каза д-р Маджаров.

Би трябвало да изместим този начин на работа с проверки на документи и да се осъществява контрол без административен тормоз. Винаги сме били против НЗОК да поема помощните средства. Здравната каса няма социална функция, тя заплаща здравноосигурителни услуги, а социалните дейности трябва да бъдат оставени на МТСП, коментира шефът на Лекарския съюз.

По думите му често срещана практика е собствениците на медицински центрове да бъдат и собственици на фирми за търговия с помощни средства или медицински изделия. "Вероятно държавата трябва да се замисли за законодателни промени, защото явно има възможност да създаваш бизнес за собствената си фирма", подчерта той.

По повод случаите с фиктивни хоспиталзации Маджаров подчерта, че "силно се надява" да настъпят промени в начина, по който се контролират дейностите. "Трябва всеки гражданин да бъде информиран, когато някой заяви от негово име плащане към Касата, това е нещо като чек към банката", категоричен бе той.

Във връзка с подписването на Националния рамков договор (НРД), което ще се състои днес, той подчерта, че вниманието в тазгодишния бюджет отново е насочено към извънболничната помощ. Маджаров даде пример със специализираната доболнична помощ, където цената на прегледа, който се заплаща от Касата, е повишена от 24,50 лв. на 40 лв. Той обаче предупреди, че немалка част от медицинските центрове заплащат минимални проценти на лекарите, затова вече е въведено задължение да превеждат поне 50% от стойността на прегледа на специалиста.

Председателят на БЛС предпазливо коментира големия дисбаланс в заплатите на медицинските специалисти в болниците и директорите на лечебните заведения. Според него причините са субективни и обективни.

Като основен проблем посочи недофинансирането на клиничните пътеки и подчерта, че настройването на лекари срещу директори няма да реши проблемите в сектора. По думите му "трябва да се въведат правила, които да гарантират диференциацията вътре в болниците".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!