Рано се разхлабват мерките, здравната система все още е напрегната

OFFNews 12 април 2021 в 09:09 1851 0

Моят подход с разхлабването на мерките би бил към малко по-устойчиво поведение, трябва да се проследяват тенденциите в по-дълъг срок - седмица, седмица и половина. Това каза по БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев и поясни, че ниските стойности на днешните данни са типични за понеделник.

Трябва да се изгради стратегия, базирана на това да се изличи вирусът, а не да играем на пинг-понг. Това отваряне и затваряне не може да ни помогне в дългосрочен план.

Почти 800 човека са в интензивно отделение, а над 10 хиляди са хоспитализираните – това са параметри, които говорят, че здравната система все още е напрегната, даде пример д-р Симидчиев и подчерта, че регистрираните случаи са само върхът на айсберга. Ако имаме 500 заразени, това означава, че реално има два пъти повече заразени, коментира днешните данни от единната система пулмологът. 

Направихме стратегия, която е свързана с това как да можем да се справяме и ще я внесем в Народното събрание, съобщи той. Стратегията предвижда законодателни промени за ясно разписани правила и предварително зададени критерии при въвеждането на извънредно положение, посочи Симидчиев. Това значи, че когато се въвежда извънредно положение трябва да се знае предварително при определен брой заразени какво следва.

Той заяви, че е привърженик на стратегията „COVID нула“ – изличаването изцяло на пандемията на територията на България.

При тези темпове на ваксинация не можем да изградим колективен имунитет, защото позволяваме на вируса да се размножава и да се променя, категоричен е пулмологът. Нужно е масирано имунизиране, а за да стане това, трябва да има достатъчно ваксини и хората да са убедени в ползата от тях. В рамките на един-два месеца не можем да добием колективен имунитет, категоричен бе той.

Пандемията първо трябва да бъде спряна, после да се отваря всичко останало. Това не се харесва на хората, но е  единственият ефективен подход. Не може да се управлява пандемия с фейсбук статуси, обобщи д-р Александър Симидчиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови