Проучване: Добавка за бодибилдинг предотвратява деменцията

OFFNews 31 юли 2023 в 11:10 1131 0

бодибилдинг

Снимка Pixabay

Бодибилдинг

Изследователи от университета "Ръш" и изследователския институт "Симмарон" в САЩ откриха, че добавка за изграждане на мускули помага за поддържане на ученето и паметта, както и за намаляване натрупването на плаки в мозъците на мишки, проектирани да отразяват симптомите на човешкото състояние болестта на Алцхаймер, пише Science Alert.

Добавката е бета-хидрокси бета-метилбутират (или HMB), позната в науката като β-хидрокси β-метилмаслена киселина.

Натрупването на плака в мозъка е типично за хората с Алцхаймер. Въпреки че все още не е сигурно какво причинява заболяването, тези плаки – струпвания на амилоид бета и тау протеини – се смятат за ключови за увредата на невроните.

Макар проучването да включва мишки, екипът се надява, че HMB може да бъде ефективен в борбата с деменцията, вкрлючително с болестта на Алцхаймер. Добрата новина е, че HMB вече се счита за безопасен за използване за покачване на мускули, дори и за по-дълги времеви мащаби.

Това може да е един от най-безопасните и най-лесните подходи за спиране на прогресията на заболяването и защита на паметта при пациенти с болестта на Алцхаймер, казва неврологът Калипада Пахан от университета Ръш.

Внимателният анализ разкрива, че добавката HMB взаимодейства с активирания от пероксизомен пролифератор рецептор алфа (PPARα), приемник на сигнали в мозъка, който спомага метаболизирането на мастни киселини – оттук и неговият успех в изграждането на мускули.

Предишни проучвания са идентифицирали значението на семейство протеини, известни като невротрофични фактори, за поддържане на правилното функциониране на невроните. Нивата на тези протеини са по-ниски при хора с Алцхаймер, но HMB изглежда ги възстановява.

Нашето проучване установи, че след перорална консумация HMB навлиза в мозъка, за да увеличи тези полезни протеини, да възстанови невронните връзки и да подобри паметта и ученето при мишки с патология, подобна на Алцхаймер, казва Пахан.

Експертите подчертават двойния ефект HMB – поддържа онзи вид невронна ефективност, която Алцхаймер може да отнеме, като същевременно се насочва към някои от физическите прояви, които са свързани с прогресирането на болестта.

Ще са необходими по-нататъшни изследвания, за да се разберат точните механизми, които HMB използва, за да постигне своите ефекти – и ще трябва да видим същите ефекти при хората, разбира се. Това обаче е още една обещаваща стъпка напред, твърдят учените.

Докато те продължават да постигат напредък в механизма на болестта на Алцхаймер и борбата с нея, тя си остава болест без лек, която засяга милиони възрастни хора по света.

Разбирането на начина на действие на болестта е важно за разработването на ефективни лекарства за защита на мозъка и спиране на прогресията на болестта на Алцхаймер, казва Пахан.

Изследването е публикувано в Cell Reports.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!