Проф. Нели Корсун: Реално е да се изследват над 8000 проби на денонощие

OFFNews 22 октомври 2020 в 09:03 3994 1

Снимка Архив

Реално е да се изследват над 8000 проби на денонощие, тъй като лабораториите в страната се увеличиха. Това каза по БНТ проф. Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория "Грип и остри респираторни заболявания" към Националния център по заразни и паразитни болести.

Коментарът ѝ в отговор на твърденията, че количеството на пробите се манипулира, след като вчера бяха отчетени 11 505 PCR теста за денонощие.

В лабораторията към Националния център по заразни и паразитни болести дневно се изследват около 350 до 400 и повече проби, обясни проф. Корсун:

"Големият брой направени тестове вероятно се дължи на по-широкото разпространение на новия коронавирус в страната и необходимостта от изследване на по-голям брой симптоматични пациенти или пациенти, които развиват вече прояви на заболяване и техни контактни", каза вирусоложката.

Тя обясни, че изследването с PCR отнема от 4 до 6 часа. 3 часа и половина е работата на двата апарата, които се използват за диагностиката, но има и ръчни манипулации, които също отнемат известно време.

Първият етап от изследването е изолиране на вирусните нуклеинови кисели, които се извършват в екстрактор. След като се изолират те се подлагат на реакция, която се осъществява в друг апарат. Продължителността на работа в първия апарат е час и половина, във втория е около 2 часа. Има и подготовка, преданалитичен стадий на изследването, така че средно 4 до 6 часа отнема изследването на пробите, каза проф. Корсун

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4821

1

Марто

22.10 2020 в 09:53

Чистата аритметика показва, че тази женица лъже и не може да умножава елементарни числа.
С уважение към младите лекари и сестри ще кажа, че мед. персонал в държавните и общински болници е неадекватен за модерните методи на диагностика и лечение. Именно от младите трябва да дойде промяната, разбира се, с адекватна и целеустремена държавна политика.