Проф. Мутафчийски: Призовавам всички граждани и колеги да се ваксинират

Янка Петкова 17 декември 2020 в 11:23 8567 0

"Ваксините вече са на пазара, трябва вече да сме достатъчно мотивирани – да сме здрави, за да се ваксинираме и да спрем тази агония. Призовавам всички граждани и колеги да се ваксинират."

Това каза на брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Той коментира, че има основание за оптимизъм, но е недостатъчен, особено по отношение на смъртността.

"Въпреки тежкия дебат, свързан със сериозни икономически последици и за бизнеса, и за децата, трябваше да предложим удължаване на мерките до 31 януари. Ние от Националния оперативен щаб винаги сме споделяли философията, че трябва да има по-малко заболели и по-малко загинали, за да може по-голям брой живи и здрави българи да дочакат ваксините", каза шефът на щаба и допълни, че ваксините са начинът да спре "тази агония – в здравните заведения, в училищата, в психиката на българските граждани".

Ген. Мутафчийски подчерта, че е важно лекарите да са информирани за характеристиките на ваксините, за да бъдат компетентни да разясняват ползите от тях на пациентите си. Той се обърна специално към медиците, тъй като през последните дни стана ясно, че само около 33% от тях имат нагласата да си поставят ваксина срещу заразата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови