Проф. Иво Петров: В никакъв случай не трябва да се вземат превантивно антибиотици

OFFNews 11 ноември 2020 в 10:23 2601 2

Снимка Архив

В никакъв случай не трябва да се вземат превантивно никакви медикаменти, включително и антибиотици, предупреди по БНТ кардиологът проф. Иво Петров.

"Антибиотиците, взимани превантивно, са абсолютно безпредметни, а дори понякога могат да бъдат и вредни, т.е. те могат да приспиват имунитета, когато не са назначени навреме", предупреди той.

Конкретната фаза от заболяването изисква конкретни мерки и тези фази трябва да бъдат преценени от лекар - било то онлайн, по вайбър, по телефона, по някои от дигиталните платформи.

Взрив на разпространението на COVID-19 в Европа принуди много страни да търсят възможност да изпращат нуждаещите се от болнично лечение в съседни държави. Здравната система у нас също е подложена на силен натиск и едва издържа най-вече заради липсата на достатъчно медици.

В София болните са най-много. В много от столичните болници бяха удвоени леглата за COVID, включително и в общинските болници.

Има решение и за разширяване на извънболничните медицински центрове, които ще играят роля на своего рода триаж за пациентите, които са с COVID-19 или съмнения за COVID-19, поясни професорът.

"Всички ние се учим в ход. Първо кардиологичните отделения в болниците бяха превърнати в COVID и колегите кардиолози бяха пуснати в борбата, тъй като знаем много повече за патологията, за различните фази от инфекцията", призна проф. Петров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12021

2

bls

11.11 2020 в 11:50

Във вма затова автоматично ти предписват азитромицин и дексаметазон? Щото не знаят ли? Тва не ти е обикновеното вирусче. Почни антибиотика на 10тия ден вече с двустранна бронхопневмония и чакай да се оправиш.